Smördegsflarn (mille-fuille) med citrongrädde och stenfrukter

Smördegsflarn (mille-fuille) med citrongrädde och stenfrukter

Av: / Foto: Maria Granström
4 portioner
Fantastiska smördegsflarn med den underbaraste citrongrädden - frisk och fräsch som passar till allt
Annons

Ingredienser

  1. Smördegsflarnen

    1. 0,5 dl florsocker
    2. 1 förpackn smördeg
  2. Fyllning

    1. 200 g färska aprikoser
    2. 0,5 dl socker
    3. 2-3 msk vatten
    4. 1 msk citronsaft
  3. Vanilj-&citrongrädde

    1. 1 dl florsocker
    2. 1 st vaniljstång
    3. 0,5 st citron, skal & saft
    4. 3 dl grädde
  4. Servering

    1. 2 msk florsocker

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200°. Lägg bakplåtspapper på plåt. Pudra hälften av florsockret över bakplåtspappret med en sil. Kavla ut smördegen så tunt det går på mjölat bakbord. Skär ut 8 rektanglar ca 6 x 12 cm. Lägg smördegsbitarna på plåten, pricka med gaffel, pudra med florsocker och baka mitt i ugnen 12- 15 min (11 min i Sickla ugnen). Passa så de inte blir brända.

    2. 2.

      Ta ut plåten och lägg ett bakplåtspapper över plattorna. Lägg genast en annan bakplåt över och pressa ner. Låt ligga så en stund för att svalna.

    3. 3.

      Dela aprikoserna i halvor och kärna ur. Koka upp vatten, socker och citronsaft. Lägg ner frukterna och låt dem bli genomvarma. Låt svalna under lock.

    4. 4.

      Gör vanilj- och citronblandningen. Häll ner florsockret i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ner fröna i bunken. Tillsätt citronskal, citronsaft och grädde. Vispa gräddblandningen fluffig.

    5. 5.

      Lägg upp fyra smördegsark på varsin assiett. Fyll på med vanilj- och citrongrädde och aprikoser. Avsluta med ett smördegsark, grädde och en aprikos. Skeda upp aningen koklag från burken och pudra över florsocker.

Är innehållet i detta recept olämpligt?