Smördegsflarn med äpplen

Smördegsflarn med äpplen

Av: / Foto: Anders Norrsell
60 min
8 bitar
Vackert smördegsflarn med äpplen och mandelmassa som blir extra god med vaniljsås, gärna hemmagjord.
Fler recept på:
Efterrätt, Paj, Nötter, Valnötter, Äpple
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 225°
    2. 1 st kyld färdig smördeg
    3. 1 st ägg till pensling
  1. Fyllning

    1. 100 g mandelmassa
    2. 4–6 st äpplen
    3. 2 msk aprikosmarmelad
  2. Nöthack

    1. 1/4 dl hasselnötter
    2. 1/4 dl pistaschnötter
    3. 1/2 dl strösocker
    4. 2/3 dl vetemjöl
    5. 50 g smör

Gör så här

    1. 1.

      Kavla ut smördegen något och lägg i en smord, avlång ugnsform, ca 10x34 cm. Nagga med gaffel och förgrädda 5–8 minuter.

    2. 2.

      Ta ut pajskalet och pensla det med ett uppvispat ägg. Sänk värmen till 200 grader.

    3. 3.

      Riv mandelmassan och fördela på pajbottnen. Kärna ur äpplena och skär i tunna skivor och lägg ovanpå. Rör ut marmelad i lite vatten och pensla på skivorna.

    4. 4.

      Rosta nötterna i torr stekpanna, gnid bort skalet, hacka och blanda med socker och mjöl i en bunke.

    5. 5.

      Tärna matfettet och tillsätt, nyp ihop till en grynig massa. Strö smulorna över pajen och grädda i nedre delen av ugnen 25–30 minuter.

Tips från kocken

Pistaschnötterna kan bytas ut mot mer hasselnötter eller lite hackade valnötter.
Fler recept på:
Efterrätt, Paj, Nötter, Valnötter, Äpple
Är innehållet i detta recept olämpligt?