Smördegsflan med ost, pesto och grillad paprika

Smördegsflan med ost, pesto och grillad paprika

Av: / Foto: Kent Jardhammar
30 min
4 portioner
En frasig smördegsruta till ett glas kylt vin passar utmärkt som bufférätt eller när du bara är sugen på något gott. Vitlöksfräst svamp och getost liksom grillad paprika är klockrena tillbehör.
Fler recept på:
Sallad, Picknickmat, Budgetmat, Svamp, Tomater, Vitlök, Chili, Chèvre
Annons

Ingredienser

    1. 1 st rulle smördeg
    2. 3 msk chilisås
    3. 250 g svamp
    4. 2 msk smör
    5. 1 st pressad vitlöksklyfta
    6. 2 dl crème fraiche
    7. 1 tsk salt
    8. 2 krm peppar
    9. 1 msk hackad färsk timjan
    10. 1 dl riven ost
  1. Topping

    1. 100 g chèvre (getost) eller ädelost
    2. 100 g pesto
    3. 50 g grillad paprika
    4. färsk timjan

Gör så här

    1. 1.

      Rulla ut smördegen på en plåt. Nagga bottnen. Vik upp kanterna. Bred på chilisåsen.

    2. 2.

      Ansa och stek svampen i smör. Pressa över vitlöken. Häll i crème fraiche och koka ihop. Salta, peppra och tillsätt timjan. Sjud stuvningen någon minut utan lock – men inte länge, svamp blir seg av att kokas.

    3. 3.

      Bred ut svampstuvningen på smördegen. Strö över riven ost och sätt in i ugnen i 200° ca 15 min.

    4. 4.

      Smula chèvre över medan flanet är varmt så att det smälter lite. Fördela pesto, paprika och timjan över. Skär i bitar och servera.

Tips från kocken

□Om det serveras som förrätt till ett glas vin räcker det till 6 port. Som huvudrätt med sallad till räcker det till 4 port. □Används djupfrysta smördegsplattor, lägg tre tinade plattor lite omlott och kavla ut dem till ca 25x35 cm. □Byt ut paprika mot soltorkade tomater.
Är innehållet i detta recept olämpligt?