Smaksatt olivolja

Smaksatt olivolja

Av:
5 min
1 port
Annons

Ingredienser

    1. 2,5 dl kallpressad, gärna ekologisk, olivolja av god kvalitet och med mild smak
  1. Förslag på smaksättning

    1. 1 citron eller lime, zesten
    2. röd chilipeppar, färsk eller torkad
    3. 1 bukett timjan, färsk
    4. annan färsk örtkrydda
    5. 1-2 klyftor vitlök, lätt tilltryckta, behöver inte skalas

Gör så här

    1. 1.

      Ett sätt att variera sin olivolja är att smaksätta den med olika örtkryddor, citrusskal, kanske vitlök eller varför inte chili? Utgå från ekologiska produkter.

    2. 2.

      Tvätta noga och skala/skär efter eget tycke.

    3. 3.

      Lägg smaksättningen i en torr rengjord mindre glasflaska eller burk med lock och häll i olivolja. Örtkryddorna kan du knyta ihop till en bukett, så blir det lättare att få ut dem.

    4. 4.

      Låt dra några dagar i kylen.

    5. 5.

      Oljan förvaras i kylen och håller cirka två veckor.

    6. 6.

      Njut av din smaksatta olja direkt på maten eller använd i matlagningen.

Är innehållet i detta recept olämpligt?