Smakrika vegetariska köttbullar

Smakrika vegetariska köttbullar

Av: / Foto: Christina Uhlin
20 stycken
Recept på godaste vegetariska köttbullarna med svarta bönor, pumpafrön, senap och vitlök. Servera tillsammans med en fräsch salsa på granatäppelkärnor, apelsin, rödlök och chili.
Annons

Ingredienser

  1. Köttbullar

    1. 2 dl pumpakärnor
    2. 1 gul lök
    3. 2 vitlöksklyftor
    4. 1 dl ströbröd
    5. 2 ägg
    6. 1 1/2 msk dijonsenap
    7. salt och peppar
    8. 1 förp. svarta bönor, ca 400 g (230 g avrunnen)
    9. olja och smör till stekning
  2. Salsa på granatäppelkärnor

    1. 1 granatäpple
    2. 3 apelsiner
    3. 1 rödlök
    4. 4 salladslökar
    5. 1/2 tsk chiliflakes
    6. salt och peppar

Gör så här

    1. 1.

      Mixa pumpakärnorna till ett grovt mjöl i matberedare. Lägg över i en rymlig bunke.

    2. 2.

      Finhacka lök och vitlök. Tillsätt i bunken med pumpamjölet tillsammans med ströbröd, ägg och senap. Salta och peppra.

    3. 3.

      Häll av vätskan från bönorna och skölj dem i kallt vatten. Mosa ihop till en massa med hjälp av en gaffel. Blanda med övriga ingredienser i bunken och rör ihop till en smidig smet. Smaka av med salt och peppar.

    4. 4.

      Forma smeten till runda bullar med fuktiga händer. Bryn dem i rikligt med smör och olja i en stekpanna tills de fått fin färg runt om.

    5. 5.

      Salsa på granatäppelkärnor: Kärna ur granatäpplet. Skala och filea apelsinerna, endast fruktköttet ska med, inte det vita. Hacka i mindre bitar. Finhacka rödlök och salladslökar. Lägg alla ingredienserna i en skål. Rör ner chiliflakes och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.

    6. 6.

      Servera bullarna ihop med salsan på granatäppelkärnor.

Är innehållet i detta recept olämpligt?