Småfranska

Småfranska

Av:
16 st Kan göras som 4 baguetter
Annons

Ingredienser

    1. 4 dl Vatten
    2. 4 msk Olja
    3. 4 krm Salt
    4. 8-10 dl Vetemjöl
  1. Garnering

    1. 1 Ägg
    2. Sesamfrön, linfrön, vallmofrön
    3. Riven ost
    4. Flingsalt

Gör så här

    1. 1.

      Värm vattnet till fingervarmt. Häll i vatten i en skål. Tillsätt olja och salt. Smula ner jästen och rör om

    2. 2.

      Tillsätt vetemjöl och bearbeta degen kraftigt (degkrok, assistent eller med slev) tills degen blir smidig och släpper skålens kanter. Tillsätt mer mjöl om det behövs

    3. 3.

      Låt degen jäsa under bakduk minst 30 min

    4. 4.

      Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda degen smidig. Rulla ut degen till en längd och dela den i 16 lika stora delar (eller 4 för baguetter). Rulla varje del till en bulle (baguetter bakas ut till längder). Lägg på en plåt med bakplåtspapper

    5. 5.

      Låt degen jäsa på plåten ca 30-45 min. Sätt ugnen på 250 C

    6. 6.

      Pensla bullarna med ägg. Strö på frön, salt eller riven ost. (Baguetter snittas och penslas med vatten)

    7. 7.

      Grädda bullarna mitt i ugnen ca 8 min (12 för baguetter)

    8. 8.

      Ta ut bullarna och lägg dem att svalna på galler under bakduk

    9. 9.

      (Vitlöksbaguetter: Dela baguetterna på längden, bred på vitlökssmör och gratinera några minuter i ugnen på 250 C)

Är innehållet i detta recept olämpligt?