Släta lussehjärtan i långpanna

Släta lussehjärtan i långpanna

Av: / Foto: Ralph Månsson
120 min
12 stycken
Mums! Recept på lussehjärtan gjorda i långpanna.
Fler recept på:
Advent, Jul, Bullar
Annons

Ingredienser

    1. 125 g smör eller margarin
    2. 3/4 dl socker
    3. 1 kuvert saffran, 0,5 g
    4. 25 g jäst för söta degar
    5. 1 1/2 dl mjölk
    6. 3/4 dl kesella, 1%
    7. 1 ägg
    8. 1 krm salt
    9. 1/2 tsk nystött kardemumma
    10. ca 6 dl vetemjöl
    11. pensling
    12. 1 ägg
  1. Garnering

    1. 3/4 dl florsocker
    2. 1 tsk äggvita

Gör så här

    1. 1.

      Rör matfett och socker vitt och poröst, men spara 1 tsk av sockret och stöt till pulver med saffranet.

    2. 2.

      Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölk och kesella fingervarmt och rör ner i bunken. Tillsätt ägg, någon matsked av matfettsblandningen, salt, kardemumma och saffranspulvret. Rör om.

    3. 3.

      Blanda ner 4 dl av vetemjölet och arbeta snabbt samman till en slät men ganska lös deg. Täck bunken med en bakduk och låt degen vila i ca 30 minuter.

    4. 4.

      Tillsätt den sparade matfettsblandningen och det sista vetemjölet. Arbeta samman till en blank och smidig deg.

    5. 5.

      Stjälp ut degen på mjölad arbetsbänk och kavla ut degen tunt. Ta ut 12 hjärtan med ca 8 cm mellan bågarna och lägg i en långpanna, ca 22x32 cm. Ta ut 12 hjärtan med ca 6 cm mellan bågarna och lägg ovanpå de större. Tryck en markering halvvägs genom den översta bullen med ett hjärtmått som mäter ca 2 1/2 cm mellan bågarna. Låt jäsa till knappt dubbel storlek, ca 30 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

    6. 6.

      Pensla de färdigjästa bullarna med lätt uppvispat ägg och grädda i nedre delen av ugnen i 15–18 minuter.

    7. 7.

      Blanda florsocker och äggvita till en slät glasyr och fyll i liten strut som formats av smörpapper. Ringla glasyren över de avsvalnade bullarna.

Fler recept på:
Advent, Jul, Bullar
Är innehållet i detta recept olämpligt?