Skomakarlåda med vitkålsmos

Skomakarlåda med vitkålsmos

Av:
30 min
4 port
Annons

Ingredienser

  1. Vitkålsmos

    1. 700 g vitkål
    2. 50 g smör
    3. 1 krm muskot (valfritt)
    4. salt
    5. peppar
  2. Persiljesmör

    1. 80 g smör, rumstempererat
    2. 3 msk persilja, finhackad
    3. salt
    4. peppar
  3. Kött, purjofräs och skysås

    1. 150 g bacon
    2. ½ purjolök
    3. 3 msk smör
    4. 600 g oxfilé eller ryggbiff
    5. 1 dl rött vin
    6. 1 dl vatten
    7. salt
    8. peppar

Gör så här

    1. 1.

      Börja med moset. Dela vitkålen på mitten. Skär bort stocken och strimla bladen. Koka mjukt i lättsaltat vatten. Häll av vattnet.

    2. 2.

      Tillsätt smör och mixa till mos med stavmixer. Smaka av med salt och peppar och eventuellt lite mald muskot. Håll varmt.

    3. 3.

      Rör ihop det mjuka smöret med finhackad persilja, salt och peppar.

    4. 4.

      Strimla bacon och purjolök. Stek gyllene i smör. Ta upp och håll varmt.

    5. 5.

      Stek de skurna biffarna 2–3 minuter på varje sida i samma stekpanna, beroende på hur vällagade du vill ha dem. Ta upp och håll varmt.

    6. 6.

      Vispa ihop stekskyn med lika delar vatten och rödvin i samma stekpanna. Koka upp och reducera tills du är nöjd med smaken.

    7. 7.

      Servera köttet med skysås, bacon- och purjofräset samt en härlig klick vitkålsmos och persiljesmör som pricket över i:t.

Är innehållet i detta recept olämpligt?