Skaldjursplatå med tre goda såser

Skaldjursplatå med tre goda såser

Av: / Foto: Lena Granefelt
20 min
2 personer
Lägg upp skaldjuren på is eller snö på ett vackert fat. Servera med citronklyftor och goda såser.
Fler recept på:
Skaldjur
Annons

Ingredienser

  1. Platå:

    1. 1 st hummer
    2. 6 st havskräftor
    3. 2 nävar rökta räkor
    4. 1 st citron (i klyftor)
  2. Örtolja:

    1. 1 dl hackad gräslök, mynta, basilika
    2. 2 st vitlöksklyftor
    3. 2 dl olivolja
    4. peppar
  3. Majonnäs med citron- eller tryffelsmak

    1. 2 st äggulor
    2. 1/2 tsk dijonsenap
    3. salt och peppar
    4. 2 dl rapsolja
  4. Smaksättning för citronmajonnäs:

    1. 1 st citron, saft och skal
    2. 1 nypa salt och vitpeppar
  5. Smaksättning för tryffelmajonnäs:

    1. 1 tsk hackad tryffel
    2. 1 msk tryffelolja

Gör så här

    1. 1.

      Örtolja: Mixa örter och vitlök. Blanda ner olivolja, peppra efter smak. Låt örtoljan dra ett tag så blandas smakerna. Oljan håller ett par dagar i kylskåp.

    2. 2.

      Se till att alla ingredienser har samma temperatur för bästa resultat. Lägg äggulor, senap, salt och peppar i en skål. Vispa äggulorna och tillsätt oljan under vispningen, till en början droppvis och därefter i en tunn stråle.

    3. 3.

      När majonnäsen har en bra konsistens, smaka av med rivet skal och saft från 1/2–1 citron, eller tryffelhack och tryffelolja. Salta och peppra efter smak.

Fler recept på:
Skaldjur
Är innehållet i detta recept olämpligt?