Skaldjurspaté med romsås

Skaldjurspaté med romsås

Av: / Foto: Kent Jardhammar
120 min
12 stycken
Festgod paté med lax och kräftstjärtar. Underbar romsås passar utmärkt till!
Fler recept på:
Skaldjur, Fisk, Dill
Annons

Ingredienser

    1. 500 g renskuren laxfilé
    2. 170 g kräftstjärtar i lag
    3. 170 g surimi i lag (crabsticks)
    4. 4 st ägg
    5. 6 dl vispgrädde
    6. 1 dl vetemjöl
    7. 3/4 msk salt
    8. 2 krm kajennpeppar
  1. Romsås

    1. 3 dl gräddfil
    2. 80 g romkorn, tex stenbitsrom
    3. 2 msk hackad dill

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175º. Kontrollera att inga ben finns kvar i fisken. Skär köttet fritt från skinn och i bitar. Skär bort ev grå partier på laxköttet. Häll av vätskan från skaldjuren. Finfördela lax och skaldjur (spara kräftstjärtar till garneringen) i matberedare med kniv.

    2. 2.

      Vispa samman ägg, grädde, mjöl, salt och peppar. Kör fiskköttet tillsammans med äggblandningen. Blanda noga.

    3. 3.

      Lägg bakplåtspapper i en avlång 1,5-liters sockerkaksform, häll i smeten, grädda 1–1 1/2 timme. Kontrollera med en köttermometer, innertemperaturen ska vara 70º. Låt patén svalna, ställ in den i kylskåp över natten.

    4. 4.

      Blanda såsen. Skiva upp patén i ca 1 1/2 cm tjocka skivor. Garnera med kräftstjärtar, servera med såsen.

Fler recept på:
Skaldjur, Fisk, Dill
Är innehållet i detta recept olämpligt?