Sjömansbiff

Sjömansbiff

Av: / Foto: Anders Norrsell
120 min
4 personer
En klassiker där potatis och kött får koka samman.
Fler recept på:
Grytor, Svensk husmanskost, Långkok, Potatis
Annons

Ingredienser

    1. 2 st gula lökar
    2. smör och olja till stekning
    3. 800 g nötstek av fransyska
    4. salt, svartpeppar
    5. 3/4 dl vetemjöl
    6. ca 1,2 kg potatis, fast
    7. 2 st lagerblad
    8. 10 st vitpepparkorn
    9. 2 krm torkad timjan
    10. 4-5 dl vatten
    11. 1 st oxbuljongstärning eller 1 msk oxfond
    12. 4 dl ljus öl
  1. Garnering

    1. persilja
  2. Servering

    1. saltgurka

Gör så här

    1. 1.

      Strimla lök och stek den mjuk i smöret, utan att den tar färg. Lägg åt sidan.

    2. 2.

      Putsa köttet och skär i 1 cm tjocka skivor, banka ut dem mot köksbänken. Blanda mjöl, salt och peppar i en bunke och lägg ner köttbitarna. Blanda om ordentligt.

    3. 3.

      Bryn köttet i smör och olja, ca 1/2 minut på varje sida.

    4. 4.

      Skala och skiva potatisen tunt. Varva potatis, brynt kött, lök, lagerblad, pepparkorn och timjan i en gryta. Det är viktigt att det är potatis överst och underst.

    5. 5.

      Värm vattnet och lös upp buljongtärningen. Häll buljong och öl i grytan och låt koka sakta under lock i ca 1 1/2 timme på låg värme.

    6. 6.

      Garnera med persilja och servera med saltgurka.

Är innehållet i detta recept olämpligt?