Sesampanerad lax med vitlöksfrästa haricots verts och pak choy

Sesampanerad lax med vitlöksfrästa haricots verts och pak choy

Av: / Foto: Ulrika Ekblom
40 min
4 persoenr
Med sesampanering blir laxen både saftigare och knaprigare.
Fler recept på:
Vitlök
Annons

Ingredienser

    1. ca 600 g laxflé utan skinn och ben
    2. salt
    3. 1/2 dl sesamfrön
    4. 150 g haricots verts
    5. 2 schalottenlökar
    6. 2–3 msk jordnötsolja eller rapsolja
    7. 2 vitlöksklyftor
    8. 200 g pak choy
    9. 1 msk riven färsk ingefära
    10. 1 msk thai ljus sojasås

Gör så här

    1. 1.

      Skär laxen i 4 bitar. Salta. Vänd laxen i sesamfrön.

    2. 2.

      Koka haricots verts i lättsaltat vatten i cirka 4 minuter, de ska fortfarande ha tuggmotstånd. Skölj dem i kallt vatten.

    3. 3.

      Finhacka schalottenlöken och fräs i 1 msk olja på låg värme i 15–20 minuter, tills den blir genomskinlig men inte tar färg.

    4. 4.

      Hacka vitlöken. Skölj och skär pak choy i mindre bitar. Höj värmen i stekpannan, tillsätt vitlöken och pak choy och fräs i några minuter. Rör ner haricots verts, ingefära och soja, och fräs i ytterligare ett par minuter.

    5. 5.

      Stek laxen i en annan stekpanna i 1–2 msk olja i cirka 3–4 minuter på varje sida, beroende på tjocklek och hur väl genomstekt man vill ha sin lax. Var försiktig, stek inte på för hög värme, då bränns sesamfröna.

    6. 6.

      Fördela haricots verts och pak choy på tallrikar och lägg laxen ovanpå. Servera med ris.

Fler recept på:
Vitlök
Är innehållet i detta recept olämpligt?