Sesamgratinerad klyftpotatis och filé med senapssmak

Sesamgratinerad klyftpotatis och filé med senapssmak

Av: / Foto: Anders Norrsell
60 min
4 portioner
Dessa potatisklyftor kan bli en favorit för många!
Fler recept på:
Ugnsbaka , Potatis, Fläsk, Fläskfilé
Annons

Ingredienser

    1. 1 fläskfilé á 700 g
    2. 4 msk färskost
    3. 2 msk fransk senap
    4. persilja
    5. rosmarin
    6. 140 g skivad bacon
    7. 2 msk smör
  1. Klyftpotatis

    1. 1 kg bakpotatis
    2. 2 msk olivolja
    3. 3 msk sesamfrö
    4. flingsalt
  2. Garnering

    1. rostad kvist cocktailtomat
    2. kryddgrönt
    3. grönsaker

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 200 grader.

    2. 2.

      Putsa köttet och krydda runt om. Skär ett längsgående snitt i filén. Skär därefter ett snitt i vardera sidan på filén, så att den kan "fläkas ut".

    3. 3.

      Blanda samman ost och senap. Bred ut blandningen på filén.Placera örter på osten. Linda samman från långsidan som en rulltårta. Linda bacon runt om hela fläskfilén.

    4. 4.

      Bryn köttet runt om i smör. Placera sedan i en ugnsform och stek vidare i ugnens mitt till en innertemperatur på 67 grader. Låt vila en stund, skär därefter upp i skivor.

    5. 5.

      Höj ugnen till 250 grader.

    6. 6.

      Tvätta bakpotatisen och skär varje potatis i 6-8 klyftor. Koka upp lättsaltat vatten, förväll potatisklyftorna ca 3 minuter. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper.

    7. 7.

      Placera potatisklyftorna på bakplåtspappersklädd plåt, blanda med olja, sesamfrön och salt. Stek i övre delen av ugnen ca 20-30 minuter. Rör om någon gång. Rosta tomatkvisten vid sidan om.

Tips från kocken

Potatisklyftornas storlek väljer du själv, tänk bara på att ugnstiden behöver ändras.
Fler recept på:
Ugnsbaka , Potatis, Fläsk, Fläskfilé
Är innehållet i detta recept olämpligt?