Semmelrulltårta

Semmelrulltårta

40 min
1 rulle
En smarrig variant på semla. En rulltårta smaksatt med kardemumma och en mandelmousse som fyllning - mums!
Fler recept på:
Bakelser, Bröllop
Annons

Ingredienser

 1. Rulltårta

  1. 3 st Ägg
  2. 150 g Socker
  3. 120 g Vetemjöl
  4. 5 g Bakpulver
  5. 5 g vaniljsocker
  6. 2 tsk kardemumma nystött
  7. 1 msk Vatten
 2. Karamelliserade mandlar

  1. 100 g Sötmandel
  2. 150 g råsocker
 3. Mandelmousse

  1. 3 st Gelantinblad
  2. 300 g Vispgrädde
  3. 200 g mandelmassa
  4. karameliserade mandlar

Gör så här

  1. 1.

   Rulltårta: Sätt ugnen på 250°. Täck en långpanna med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och kardemumma och rör ner det tillsammans med vattnet. Bred ut smeten jämnt över papperet.

  2. 2.

   Grädda i mitten av ugnen i cirka 5 minuter. Ta ut kakan och pudra lite socker över den. Lägg ett bakplåtspapper på kakan, lägg på en plåt och vänd uppochner på kakan. Pensla lite vatten på det bakplåtspapper som nu är överst, vänta någon minut och dra sedan bort det försiktigt. Låt kakan kallna under långpannan.

  3. 3.

   Karamelliserade mandlar: Grovhacka mandeln och rosta den i en torr stekpanna på medelvärme i cirka 5 minuter under omrörning. Tillsätt socker och låt det smälta till ljusbrun färg. Häll snabbt upp på bakplåtspapper och bred ut det lite. Låt stelna och krossa sedan mandlarna i mindre bitar.

  4. 4.

   Mandelmousse: Lägg gelatinbladen i blöt i kallt vatten i 5 minuter. Vispa grädden. Riv mandelmassan fint och vänd ner den i grädden tillsammans med det karamelliserade mandelkrosset. Krama ur gelatinbladen och smält dem försiktigt i mikrovågsugnen. Blanda ner lite grädde i gelatinet och rör sedan ner gelatinet i grädden.

  5. 5.

   Montering: Bred ut moussen över kakan och rulla ihop den från långsidan. Rulla sedan in tårtan i bakplåtspapperet och låt ligga kallt med skarven ner tills du skär upp den i bitar.

Fler recept på:
Bakelser, Bröllop
Är innehållet i detta recept olämpligt?