Semmellängd

Semmellängd

Av: / Foto: Erik Karlsson
Omväxling förnöjer – även på semmelfronten! Varför inte prova vår pösiga, goda längd med både nötcrème och kolasås?
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. 50 g jäst
    3. 3 1/2 dl mjölk, rumstempererad
    4. 1 ägg
    5. 1 tsk salt
    6. 1 tsk stött kardemumma
    7. 1 dl strösocker
    8. 1 tsk hjortronssalt
    9. 10 dl vetemjöl
    10. 125 g rumsvarmt smör
    11. 1 ägg till pensling
  1. Fyllning

    1. 100 g hasselnötter
    2. 175 g nötcréme
    3. 7 dl vispgrädde
    4. kolasås
    5. florsocker

Gör så här

    1. 1.

      Smula och lös jästen i lite av mjölken. Häll i resten av mjölken, ägg, salt, kardemumma, socker, hjorthornssalt (blandat i lite av mjölet) och mjöl. Klicka i smöret. Arbeta degen smidig. Låt jäsa under duk minst 1 tim.

    2. 2.

      Forma degen till 3 längder och låt jäsa igen under duk på plåtar med bakpapper ca 30 min. Pensla ev med uppvispat ägg.

    3. 3.

      Grädda i nedre delen av ugnen ca 15 min. Låt svalna.

    4. 4.

      Fyllning: Skär av ett lock på varje längd. Gröp ur lite av innanmätet ur bottnarna.

    5. 5.

      Rosta (i stekpanna) och finhacka 100 g hasselnötter. Blanda nöthacket med 2 askar nötcrème à 175 g.

    6. 6.

      Vispa 7–8 dl vispgrädde. Fördela nötblandning i botten på längderna och klicka el spritsa grädde ovanpå. Ringla över lite kolasås. Lägg på locken. Pudra med florsocker.

Är innehållet i detta recept olämpligt?