Semlor med kola och daim

Semlor med kola och daim

Av: / Foto: Pontus Ferneman
30 st
Annons

Ingredienser

  1. Bullar

    1. Ugn 225°
    2. 50 g jäst
    3. 4 dl mjölk, rumstempererad
    4. 1 ägg
    5. 1 tsk stött kardemumma
    6. 1 dl strösocker
    7. 1/2 tsk hjortronssalt
    8. 125 g mjukt smör
    9. 13 dl vetemjöl
    10. 1/2 tsk salt
  2. Kolafyllning

    1. 100 g smör, rumstempererat
    2. 2 msk råsocker
    3. 2 msk kakao
    4. 1 dl kolasås
    5. 1 1/2 dl fint hackade daimkulor
  3. Daimgrädde

    1. 5 dl vispgrädde
    2. 1 dl kolasås
    3. 1/2 dl fint hackade daimkulor
  4. Pensling

    1. uppvispat ägg
  5. Garnering

    1. florsocker

Gör så här

    1. 1.

      Bullar: Smula ner jästen i en bunke. Lös jästen i mjölken. Tillsätt ägg, kardemumma, socker, hjorthornssalt och cirka hälften av mjölet.

    2. 2.

      Klicka i det riktigt mjuka smöret och blanda till en deg. Tillsätt det mesta av resterande mjöl. Arbeta till en smidig deg. Tillsätt saltet mot slutet. Låt jäsa under bakduk minst 1 tim.

    3. 3.

      Dela degen i bitar och forma till bullar. Lägg dem på en plåt med bakpapper. Låt jäsa under bakduk ca 30 min.

    4. 4.

      Pensla bullarna med ägg och grädda dem mitt i ugnen 7–8 min. Låt svalna.

    5. 5.

      Kolafyllning: Rör samman smör, råsocker, kakao, kolasås och daimhack. Skär av små lock på bullarna, gör en fördjupning i underdelen och bred på fyllningen.

    6. 6.

      Daimgrädde: Vispa grädden och spritsa den ovanpå kolafyllningen. Ringla kolasås över grädden. Strö över daim, lägg på locken och sikta över florsocker.

Är innehållet i detta recept olämpligt?