Semlor

Semlor

/ Foto: All over press
100 min
16 semlor
Finns det något godare än semlor!
Annons

Ingredienser

    1. 25 g jäst för söta degar
    2. 3 dl mjölk Ⓛ
    3. ¾ dl strösocker
    4. 1 krm salt
    5. 2 tsk nystött kardemumma
    6. 1 ägg + 1 ägg till pensling
    7. 75 g rumsvarmt smör Ⓛ
    8. ca 9 dl vetemjöl
    9. 1 tsk bakpulver
  1. Fyllning till 10 semlor

    1. 250 g mandelmassa + 50 g mandlar
    2. ca ½ dl mjölk Ⓛ
    3. 3 dl vispgrädde Ⓛ
    4. florsocker

Gör så här

    1. 1.

      Smula ner jästen i en skål. Häll över lite av den kalla mjölken. Rör om tills jästen är löst. Ljumma resten av mjölken till 37°. Häll den över jästen och tillsätt sedan socker, salt, kardemumma, ägg och smör i bitar. Tillsätt det mesta mjölet blandat med bakpulver. Arbeta till en smidig deg. Strö över lite mjöl och låt jäsa 45 minuter under plast eller duk. Ta upp degen på mjölat bord. Dela degen i två delar och varje del i åtta bitar. Forma runda bullar. Låt jäsa på plåt med bakplåtspapper cirka 30 minuter. Sätt under tiden ugnen på 225°. Pensla de färdigjästa bullarna med ägg. Grädda mitt i ugnen 8–10 minuter.

    2. 2.

      Skär av en trekant längst upp på bullarna när de svalnat.

    3. 3.

      Ta ur inkråmet. Lägg det i en skål.

    4. 4.

      Riv mandelmassan, hacka mandlarna. Blanda med inkråmet och lite mjölk tills blandningen blir krämig.

    5. 5.

      Fyll bullarna. Vispa grädden. Spritsa eller klicka den på bullarna. Lägg på locken och sikta över lite florsocker.

Är innehållet i detta recept olämpligt?