Semlor

Semlor

Av: / Foto: Pontus Ferneman
120 min
18 st
Flera mumsiga förslag till fyllnader!
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 225°
    2. ½ sats grunddeg (se separat recept)
  1. Pensling & garnering

    1. 2 st äggulor
    2. ca 1 msk mjölk
    3. florsocker
  2. Fyllning mandelmassa & grädde

    1. 225 g mandelmassa
    2. 75 g sötmandel
    3. ca ½ dl amaretto (mandellikör)
    4. ca 3 dl vispgrädde
  3. Fyllning chokladkräm & grädde

    1. 150 g mörk choklad
    2. 125 g mjukt smör
    3. 2½ dl florsocker
    4. 1 st äggula
    5. rivet skal av ½–1 apelsin
    6. ca 3 dl vispgrädde

Gör så här

    1. 1.

      Gör degen och låt den jäsa enligt grundreceptet. Dela degen i 18 bitar. Forma till bullar. Lägg dem på plåtar med bakpapper. Låt jäsa under duk ca 30 min.

    2. 2.

      Vispa samman gulorna med mjölken. Pensla bullarna.

    3. 3.

      Grädda i mitten av ugnen, 7–8 min. Låt svalna.

    4. 4.

      Skär av locken. Gröp ev ur lite av innanmätet.

    5. 5.

      Fyllning mandelmassa & grädde: Riv mandelmassan. Hacka och rosta mandeln på svag värme i en stekpanna utan fett. Blanda mandelmassa, mandel och amaretto. Bred fyllningen på bullarnas underdelar.

    6. 6.

      Vispa grädden. Spritsa eller klicka den ovanpå mandelmassan. Lägg på locken. Pudra med florsocker.

    7. 7.

      Fyllning chokladkräm & grädde: Hacka och smält chokladen över vattenbad. Ta skålen från värmen. Rör smör och florsocker smidigt i en annan skål. Rör i äggulan. Tillsätt chokladen under omrörning. Smaksätt med apelsinskal. Bred chokladkräm på bullarnas underdelar. Spritsa eller klicka grädde ovanpå. Lägg på locken. Pudra med florsocker.

Är innehållet i detta recept olämpligt?