Semla med chokladtwist

Semla med chokladtwist

Av: / Foto: Eva Hildén Smith
24 st
Fettisdagen måste firas med en extra twist! Fyll din semla med mandelmassa och riven mjölkchoklad.
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. 5 dl mjölk
    3. 50 g jäst
    4. 150 g tärnat smör, rumstempererat
    5. 1 1/2 dl strösocker
    6. 1/4 tsk salt
    7. 1 tsk finstötta kardemummakärnor
    8. 13 dl vetemjöl + 1 dl till utbakningen
    9. 1 uppvispat ägg
  1. Fyllning

    1. 400 g mandelmassa
    2. 1 dl mjölk
    3. 50 g riven mjölkchoklad
  2. Garnering

    1. 7 dl vispgrädde
    2. kakaopulver

Gör så här

    1. 1.

      Använd gärna matberedare monterad med en kniv. Värm mjölken till 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken, smörtärningar, socker, salt och kardemumma.

    2. 2.

      Tillsätt mjölet i omgångar och arbeta ihop till en deg. Arbeta degen till en blank och smidig deg, 5-10 minuter. Jäs degen under bakduk ca 40 minuter.

    3. 3.

      Knåda degen smidig på mjölat bakbord. Forma två längder och dela dem i 12 bitar. Forma släta bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under bakduk ca 30 minuter.

    4. 4.

      Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med ägget. Grädda i mitten av ugnen 10-12 minuter. Låt kallna på galler under bakduk.

    5. 5.

      Skär av ett lock på varje bulle. Tag ur en del av inkråmet (ca 1 msk på varje bulle) med en gaffel. Smula inkråmet och blanda med finriven mandelmassa och riven choklad. Tillsätt mjölk och vispa ihop med elvisp. Fördela fyllningen i bullarna. Vispa grädden och spritsa eller lägg en klick i varje bulle. Lägg på locken och sikta lite kakao över semlorna.

Är innehållet i detta recept olämpligt?