Semifreddo

Semifreddo

Av:
160 min
6 personer
Finns det någon godare dessert?
Fler recept på:
Efterrätt, Glass, Alla Hjärtans Dag, Citron, Nötter
Annons

Ingredienser

    1. 1/2 liter vispgrädde
    2. 3 dl socker
    3. 8 st äggulor
    4. 1 st stor citron, saft och zest
    5. en nypa salt
    6. rabarberkompott på späda, rosa rabarberstjälkar
    7. pistaschnötter, skalade

Gör så här

    1. 1.

      Börja med att förbereda ett vattenbad; ställ en kastrull med lite vatten i att koka på spisen.

    2. 2.

      Vispa grädden krämig, men inte för fast. Ställ kallt.

    3. 3.

      Mät upp socker, äggulor, citronsaft, zest och salt i en glasskål och rör om.

    4. 4.

      Dra ner värmen på vattenkoket så att det inte stormkokar, vattenbadet ska bara sjuda lätt.

    5. 5.

      Lägg glasskålen på kastrullen och börja vispa krämen över värmen. Krämen ska bli vit och fluffig och varm, upp till 70 grader.

    6. 6.

      Med elvisp tar det ca 4-5 minuter medan det för hand kan ta över 10 minuter.

    7. 7.

      Det är viktigt att man vågar värma krämen tillräckligt länge för att den ska tjockna, men krämen heller inte bli för varm, då blir det äggröra.

    8. 8.

      När krämen tjocknat; ta skålen av värmen och fortsätt vispa tills du fått en fluffig smet. Vänd till sist ned den kalla, vispade grädden. Ställ kallt.

    9. 9.

      Ta lika delar fint hackad rabarber, socker och vatten. Sjud ihop till en syltig konsistens. Låt svalna.

    10. 10.

      Ta fram semifreddon och bred ut den i en porslinsform. Fördela rabarberkompotten i långa strängar ovanpå och dra därefter med en gaffel på ytan (för att få till ett fint mönster).

    11. 11.

      Strö över pistaschnötter. Dra plastfolie över och ställ i frysen minst 2 timmar.

Är innehållet i detta recept olämpligt?