Scones med vanilj

Scones med vanilj

Av: / Foto: Betina Hastoft
30 min
10 stycken
Scones är mångas favorit och smakar som allra bäst när de är precis nybakade. Här är en variant med lite socker.
Fler recept på:
Frukost
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 210°
    2. 350 g vetemjöl (ca 5½ dl)
    3. 2 msk strösocker
    4. 2 tsk vaniljsocker (kan uteslutas)
    5. 2 tsk bakpulver
    6. ½ tsk salt
    7. 75 g smör, kylskåpskallt
    8. 1 st ägg
    9. 2 dl gammaldags mjölk + lite extra till pensling
  1. Tillbehör

    1. clotted cream
    2. lemon curd
    3. jordgubbssylt

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 210°.

    2. 2.

      Blanda alla torra ingredienser i en skål. Skär smöret i små tärningar, lägg det i skålen och arbeta ihop alltsammans med fingrarna till en smulig massa.

    3. 3.

      Rör ihop ägg och mjölk i en annan, liten skål. Gör en fördjupning i mjölmassan och rör snabbt i ägg- och mjölkblandningen med en gaffel. Här är det viktigt att inte röra för mycket i degen. Den ska precis bara vara hopblandad, och det gör inget om det finns små smörklumpar kvar.

    4. 4.

      Häll ut degen på välmjölad bänk och fös lätt ihop den med händerna.

    5. 5.

      Forma degen till en rektangel med höjden 2 cm. Skär den i 8–10 lika stora bitar eller ta ut rundlar med mått, och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper.

    6. 6.

      Pensla sconesen med mjölk och grädda dem mitt i ugnen 10–12 minuter, tills de har fått fin gyllene färg. Servera dem ljumma med clotted cream, lemon curd och jordgubbssylt.

Fler recept på:
Frukost
Är innehållet i detta recept olämpligt?