Savojdolmar

Savojdolmar

Av: / Foto: Tine Guth Linse
75 min
4 portioner
Det här är en uppgraderad variant av den klassiska kåldolmen. Rätten kräver lite tid och omsorg, men är väl värd besväret.
Fler recept på:
Vitlök, Citron, Svamp
Annons

Ingredienser

    1. 1 savojkålhuvud
    2. 200 g blandfärs
    3. smör till stekning Ⓛ
    4. salt och peppar
    5. 1 vitlöksklyfta, fnhackad
    6. 2 dl kallt kokt ris
    7. 1 tsk dijonsenap
    8. 2 dl hönsbuljong ⒼⓁ
    9. 1 dl vitt vin
    10. 2 dl grädde Ⓛ
    11. ca 6 salviablad
    12. 100 g färska champinjoner, klyftade
    13. saft av 1 citron
    14. ca 1 tsk majsstärkelse
  1. Garnering

    1. några färska salviablad
    2. rivet citronskal

Gör så här

    1. 1.

      Ansa savojkålen från dåliga blad och skär bort mittstocken med en spetsig kniv. Koka kålhuvudet i lättsaltat vatten 4–5 min. Låt rinna av och svalna.

    2. 2.

      Plocka bladen, ett i taget, från botten och uppåt. Det behövs ca 12 fina blad till dolmarna.

    3. 3.

      Fräs färsen smulig i lite smör i en stekpanna. Salta och peppra. Tillsätt vitlök, ris och senap. Låt svalna.

    4. 4.

      Lägg ut kålbladen och fördela färsblandningen i mitten. Vik ihop till paket, eller dolmar. Sätt ugnen på 200°.

    5. 5.

      Stek dolmarna i smör på medelvärme i en stekpanna. Tillsätt buljong, vin och grädde när kålen börjar få färg. Tillsätt salvia, svamp och citronsaft. Lägg på ett lock och efterstek mitt i ugnen 30 minuter.

    6. 6.

      Häll över buljongen i en tjockbottnad kastrull och koka ner tills hälften av vätskan återstår. Red såsen med majsstärkelse utrörd i lite kallt vatten. Garnera med salviablad och lite rivet citronskal och servera genast.

Fler recept på:
Vitlök, Citron, Svamp
Är innehållet i detta recept olämpligt?