Sandras hemgjorda ketchup

Sandras hemgjorda ketchup

Av: / Foto: Christina Uhlin
45 min
5 dl
Worchestershiresås är en tunnflytande stark kryddsås som du hittar i välsorterade matbutiker.
Fler recept på:
Tomater
Annons

Ingredienser

    1. 10 st tomater
    2. 1 st gul lök
    3. 1/2 dl strösocker
    4. 1–2 msk olja till stekning
    5. 1/2 tsk salt
    6. 1/4 dl ättika, 12%
    7. 1/2 tsk malen kryddnejlika
    8. några droppar worchestershiresås
    9. 1/2 dl tomatpuré

Gör så här

    1. 1.

      Skålla tomaterna genom att doppa dem i kokande vatten tills skinnet släpper. Lägg dem sedan i isvatten/kallt vatten. Skala dem, skär bort det gröna och dela dem i mindre bitar.

    2. 2.

      Skala och finhacka löken. Fräs löken och sockret i en gryta med olja tills löken börjar få fin färg. Rör under tiden.

    3. 3.

      Tillsätt resterande ingredienser och låt småkoka under omrörning i ca 30 minuter.

    4. 4.

      Mixa den slät. Om du vill ha den riktigt slät och bli av med tomatkärnorna så häll genom en finmaskig sil och tryck med baksidan av en stor sked för att få igenom ketchupen.

    5. 5.

      Häll upp ketchupen på steriliserad flaska eller burk.

Tips från kocken

Ketchupen håller oöppnad några veckor i kylen. Bästföredatumet förkortas när du börjar använda ketchupen. Se till att den inte står ute i rumstemperatur för länge och lukta och smaka dig fram.
Fler recept på:
Tomater
Är innehållet i detta recept olämpligt?