Salvia- och basilikarullad oxfilé

Salvia- och basilikarullad oxfilé

Av: / Foto: Anders Norrsell
80 min
4 personer
Lyxig oxfilé med potatisgratäng med rödvinssky.
Fler recept på:
Sallad, Vitlök, Basilika, Morot, Potatis
Annons

Ingredienser

    1. 600 g oxfilé, hel i bit
    2. ca 10 blad salvia
    3. ca 10 blad basilika
    4. salt, peppar
    5. salviablad till garnering
  1. Gratäng

    1. 1 st vitlöksklyfta
    2. 600 g potatis, gärna mandelpotatis
    3. 2 st morötter
    4. salt
    5. 1 1/2 dl mellangrädde
  2. Rödvinssky

    1. 2 st schalottenlökar
    2. 1+1 msk smör
    3. 3 dl rött vin
    4. 3 dl kalvfond
    5. 1 st morot, tärnad
    6. 2 msk rotselleri, tärnad
    7. salt

Gör så här

    1. 1.

      Rödvinssky: Hacka löken och fräs den mjuk i 1 msk smör, utan att den tar färg. Slå på vin och kalvfond, tillsätt morot och rotselleri. Koka tills såsen reducerat till ca 4 dl. Sila såsen och smaka av med salt. Rör ner 1 msk smör precis innan servering.

    2. 2.

      Potatisgratäng: Sätt ugnen på 200 grader. Skala och skiva potatis och morötter och koka i grädden med pressad vitlök ca 20 minuter tills de mjuknat. Häll över i smorda portionsformar och gratinera ca 20 minuter tills de fått fin färg.

    3. 3.

      Gnid in köttet med salvia och basilika, salt och grovmalen peppar. Skiva och stek bitarna i smör på medelhög värme, ett par minuter på var sida.

    4. 4.

      Servera köttet med gratäng och sås. Garnera med salviablad och servera med grönsallad.

Fler recept på:
Sallad, Vitlök, Basilika, Morot, Potatis
Är innehållet i detta recept olämpligt?