Sätt ugnen på 175°. Klä en liten långpanna, ca 20x30 cm, med bakpapper.
Bryt chokladen i mindre bitar och smält tillsammans med matfettet på svag värme i en kastrull. Rör om tills allt smält till slät konsistens. Ta kastrullen från värmen.
Tillsätt ägg och socker i chokladblandningen och rör om. Sikta ner de torra ingredienserna och rör åter smeten slät.
Bre ut smeten jämnt i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten då den tas ut ur ugnen. Låt kallna i formen.
Glasyr: Mät upp vispgrädde, glukossirap, kakao och lakritspulver i en kastrull. Värm upp under omrörning och låt därefter såsen koka i 3–4 minuter utan lock eller tills den håller 100°. Färga ev glasyren med lite hushållsfärg.
Bre ut glasyren jämnt över kakan och strö över lite flingsalt. Ställ kakan svalt tills glasyren stelnat. Skär därefter upp kakan i rutor.
“Kakan kan också skäras upp i bitar som staplas på höjd. Häll över nykokt glasyr vid servering och servera gärna lite lättvispad grädde till.”