Salta lakritskladdrutor

Salta lakritskladdrutor

Av: / Foto: Ralph Månsson
40 min
15 bitar
Riktigt goda salta lakritskladdrutor.
Fler recept på:
Choklad , Brownies, Bröllop
Annons

Ingredienser

    1. 200 g mörk choklad
    2. 200 g smör eller margarin
    3. 4 st ägg
    4. 3 dl rörsocker
    5. 1/2 dl kakao
    6. 1 tsk vaniljsocker
    7. 1 msk lakritspulver
    8. 2 dl vetemjöl
  1. Lakritsglasyr

    1. 3/4 dl vispgrädde
    2. 1/2 dl glukossirap
    3. 1 msk kakao
    4. 2 tsk lakritspulver
    5. ev ett par droppar svart hushållsfärg
  2. Garnering

    1. 2 tsk flingsalt

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175°. Klä en liten långpanna, ca 20x30 cm, med bakpapper.

    2. 2.

      Bryt chokladen i mindre bitar och smält tillsammans med matfettet på svag värme i en kastrull. Rör om tills allt smält till slät konsistens. Ta kastrullen från värmen.

    3. 3.

      Tillsätt ägg och socker i chokladblandningen och rör om. Sikta ner de torra ingredienserna och rör åter smeten slät.

    4. 4.

      Bre ut smeten jämnt i formen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Kakan får gärna vara lite kladdig i mitten då den tas ut ur ugnen. Låt kallna i formen.

    5. 5.

      Glasyr: Mät upp vispgrädde, glukossirap, kakao och lakritspulver i en kastrull. Värm upp under omrörning och låt därefter såsen koka i 3–4 minuter utan lock eller tills den håller 100°. Färga ev glasyren med lite hushållsfärg.

    6. 6.

      Bre ut glasyren jämnt över kakan och strö över lite flingsalt. Ställ kakan svalt tills glasyren stelnat. Skär därefter upp kakan i rutor.

Tips från kocken

Kakan kan också skäras upp i bitar som staplas på höjd. Häll över nykokt glasyr vid servering och servera gärna lite lättvispad grädde till.
Fler recept på:
Choklad , Brownies, Bröllop
Är innehållet i detta recept olämpligt?