Sagolika semlor med choklad och apelsin

Sagolika semlor med choklad och apelsin

Av: / Foto: Pontus Ferneman
22 st
Släpp loss fantasin och gör fyllningar till semlan som passar både liten och stor. Här piggar vi upp mandelmassan med choklad och apelsin – två smaker som passar väldigt bra ihop!
Annons

Ingredienser

  1. Bullar

    1. Ugn 225°
    2. 2 1/2 dl mjölk
    3. 25 g jäst
    4. 4+4 dl vetemjöl
    5. 1 dl strösocker
    6. 1 ägg
    7. 1/2 msk stött kardemumma
    8. 100 g smör, mjukt
    9. 1/2 tsk salt
  2. Fyllning

    1. 400 g mandelmassa, riven
    2. 50 g mandel, finhackad
    3. 1/2 dl florsocker
    4. 50 g mörk choklad, finhackad
    5. rivet skal av 1/2 apelsin
    6. 1/2 dl pressad apelsinjuice
    7. ev mjölk
    8. 6 dl vispgrädde
  3. Garnering

    1. Florsocker

Gör så här

    1. 1.

      Bullar: Värm mjölken till knappt 37°. Lös upp jästen 
i mjölken. Tillsätt 4 dl mjöl och blanda samman till en deg. Låt vila under bakduk, ca 15 min.

    2. 2.

      Rör i socker, ägg, kardemumma och ytterligare ca 4 dl mjöl 
i degen, spara lite mjöl till utbakningen. Klicka i smöret och arbeta samman till en smidig och blank deg.

    3. 3.

      Tillsätt saltet och arbeta deg-en ytterligare någon min. Låt jäsa under bakduk, ca 30 min.

    4. 4.

      Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i bitar och rulla till bollar. Lägg dem på plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk, ca 40 min.

    5. 5.

      Grädda i mitten av ugnen, 8–10 min. Låt svalna.

    6. 6.

      Fyllning: Rör samman mandelmassa, mandel, florsocker, choklad, apelsinskal och apelsinsaft. Tillsätt ev lite mjölk eller mer apelsinsaft om konsistensen blir för fast.

    7. 7.

      Skär eller klipp av lock på bullarna. Spritsa eller bred ut mandelmassefyllningen på bullarna. Vispa grädden och spritsa den ovanpå. Tryck på locken. Pudra med florsocker.

Är innehållet i detta recept olämpligt?