Saftigt Vörtbröd

Saftigt Vörtbröd

Av: / Foto: Allt om Mat
420 min
2 bröd
Recept på saftigaste vörtbrödet till jul. Bakas med en fördeg, och inte för mycket av vare sig jäst, mjöl eller kryddor. Mjölmängden kan variera beroende på mjölsort och om det är stenmalet eller ej.
Annons

Ingredienser

  1. Fördeg

    1. 1 1/2 dl julmust
    2. 10 g jäst
    3. 2 dl grahamsmjöl (120 g)
  2. Deg

    1. 3 1/2 dl julmust
    2. 1/2 pkt jäst (25 g)
    3. 1 dl reducerad must och porter eller 1 dl flytande vört
    4. 2 msk honung
    5. 1 dl mörk brödsirap
    6. 2 dl grovt rågmjöl (110 g)
    7. 11-12 dl vetemjöl special (660-710 g)
    8. 2 tsk salt
    9. 1 tsk pomerans
    10. 1 tsk mald ingefära
    11. 3 krm mald kardemumma
    12. 2 krm mald kryddnejlika
    13. ca. 1 dl vetemjöl till utbakning

Gör så här

    1. 1.

      Fördeg: Rör ihop ingredienserna till fördegen till en lös deg. Täck med plastfolie. Låt stå i rumstemperatur eller lite varmare (t. ex. över ett element) 4–6 timmar. Den ska jäsa upp och bli pösig och bubblig.

    2. 2.

      Deg: Värm julmusten till 37°. Blanda ut jästen i musten. Tillsätt reduktionen av must och porter eller vört samt honung, sirap, rågmjöl och nästan allt vetemjöl. Den sista decilitern vetemjöl arbetas in efter hand om degen verkar lös.

    3. 3.

      Tillsätt fördegen. Arbeta degen ca 10 minuter för hand eller 5 minuter på låg hastighet i hushållsassistent. Låt den vila ca 15 minuter innan kryddor och salt blandas ner. Arbeta därefter degen ytterligare 5 minuter. Låt den jäsa övertäckt till dubbel storlek, ca 1 timme.

    4. 4.

      Sätt ugnen på 250°. Häll upp degen på väl mjölat bakbord. Dela den i två delar. Platta ut delarna. Vik och rulla ihop till limpor. Lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Jäs limporna under en handduk ca 40 minuter.

    5. 5.

      Sätt in limporna i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 200°. Grädda 30–40 minuter. När innertemperaturen är 98° är brödet klart. Låt svalna på galler.

Är innehållet i detta recept olämpligt?