Saftiga lussekatter

Saftiga lussekatter

Av:
50 st
Annons

Ingredienser

 1. Fördeg

  1. 50 g jäst
  2. 3 dl mjölk (standardmjölk)
  3. 100 g socker
  4. 400 g vetemjöl special
 2. Huvuddeg

  1. 3 dl mjölk (standardmjölk)
  2. 1 st vaniljstång eller 2 tsk vaniljpulver
  3. 4 st saffranskuvert
  4. 100 g strösocker
  5. 250 g smält smör
  6. 2 tsk salt
  7. 900 g vetemjöl special
  8. 1 st ägg
 3. Äggvisp

  1. 1 st ägg
  2. 1 msk vatten

Gör så här

  1. 1.

   Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken en aning – max 37 grader och slå den över jästen. Rör tills all jäst är helt löst.

  2. 2.

   Tillsätt socker och vetemjöl. Kör degen i maskin tills den är lös men nästan upplevs seg. Det tar cirka 10 minuter. Täck bunken och låt jäsa cirka 30 minuter.

  3. 3.

   Dra lite i degen – om den är fylld med småbubblor och har vuxit cirka 50% är den redo.

  4. 4.

   Värm mjölken som ska vara i huvuddegen så den känns ljummen. Dela och skrapa ur vaniljstången. Mortla saffranet tillsammans med lite strösocker. Rör ner vanilj och saffran i mjölken.

  5. 5.

   Tillsätt mjölk, socker, smör, salt, mjöl och ägg till fördegen.

  6. 6.

   Kör i maskinen cirka 10 minuter. Fuska inte med det här eftersom det är avgörande för slutresultatet. Degen ska vara seg, uppfattas som lite lös men släppa från kanterna i maskinen. Tar man upp en klump kan man dra ut den till en liten kvadrat som är så tunn att man nästan kan se igenom den, utan att den spricker. Är du osäker, låt den knådas ett par minuter extra. Täck därefter bunken och låt degen jäsa 30 minuter.

  7. 7.

   Mjöla ett bakbord ytterst lite. Smöret i degen gör att den inte fastnar nämnvärt ändå. Dela degen i 5 delar och varje del i 10 bullar. Har man en våg ska är 50 g per bulle ett bra mått. Rundriv varje bulle till en liten boll.

  8. 8.

   Rulla varje boll till en tunn korv och snurra ihop korven till en lussekatt. Lägg med 1 cm mellanrum på en bakplåtspappersklädd plåt, täck med en bakhandduk och ställ in i kylen över natten. Vill man ha sina bullar direkt låter man dem jäsa 10 minuter i rumstemperatur och gör sen enligt nedan.

  9. 9.

   På morgonen sätter man ugnen på 220 grader och tar fram plåtarna ur kylen. Låt dem rumstempereras cirka 30 minuter. Vispa upp ägget med 1 msk vatten och pensla lussekatterna med äggvispet. Tryck i russin eller korinter efter smak.

  10. 10.

   Grädda lussekatterna i nedre delen av ugnen. När de fått ganska mycket färg tar man ut dem.

  11. 11.

   Låt svalna på galler. Det som inte äts upp samma dag fryser man in så fort de svalnat.

Är innehållet i detta recept olämpligt?