Saftiga kardemummasnurror

Saftiga kardemummasnurror

Av: / Foto: Pontus Ferneman
120 min
30 stycken
Saftiga kardemummasnurror - favorit på kalaset.
Fler recept på:
Barnkalas, Jul
Annons

Ingredienser

    1. 3/4 pkt jäst
    2. 3 dl mjölk
    3. 1 dl strösocker
    4. 1/2 tsk salt
    5. 125 g rumstempererat smör
    6. 1 st ägg
    7. 11–12 dl vetemjöl special
  1. Fyllning

    1. 150 g rumstempererat smör
    2. 3/4–1 dl strösocker
    3. 1–1 1/2 msk stött kardemumma
    4. ägg till pensling
    5. 1 msk stött kardemumma + 2 msk socker

Gör så här

    1. 1.

      Smula jästen i en degbunke. Värm mjölken till ca 37°. Lös upp jästen med lite av mjölken och tillsätt sedan resten.

    2. 2.

      Rör ner socker, salt och smör i klickar och ägg. Tillsätt mjöl, lite i taget och arbeta samman till en lätt, men smidig deg. Jäs övertäckt till nästan dubbel storlek, 40–50 min.

    3. 3.

      Kavla ut degen till en platta, ca 30x75 cm, på mjölat bakbord. Blanda fyllningen och bred på plattan. Vik den dubbel på längden.

    4. 4.

      Skär i drygt 2 cm breda remsor och dela dem på längden, fast inte ända upp. Snurra varje ände och forma en knut. Lägg dem i bullformar på en plåt. Jäs dem övertäckta tills degen reser sig efter lätt tryck, 30–40 min.

    5. 5.

      Pensla bullarna med uppvispat ägg och fördela kardemummasockret på bullarna. Grädda i 225–250°, 6–8 min.

Fler recept på:
Barnkalas, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?