Saffranstwix

E N

Saffranstwix

Av:
10 st
Annons

Ingredienser

  1. Mördegsbotten

    1. 120 g rumstempererat smör
    2. 3 dl vetemjöl
    3. 1 dl florsocker
    4. 2 st äggulor
    5. 1 msk vatten
  2. Seg Kola

    1. 300 g smör
    2. 4 dl strösocker
    3. 1 dl ljus sirap
    4. 1 g saffran
    5. 6 dl vispgrädde
  3. Mjölkchokladganache

    1. 200 g mjölkchoklad
    2. 0,5 dl vispgrädde
    3. flingsalt

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175 grader (över- och undervärme).

    2. 2.

      Arbeta ihop smör, vetemjöl. florsocker och äggula i en bunke till en smulig deg. Tillsätt därefter vattnet för att få ihop till en jämn deg.

    3. 3.

      Täck din form med bakplåtspapper och tryck ut degen i formens botten. Ställ den i kylskåpet i ca 20 minuter för att stelna.

    4. 4.

      Nagga några hål i botten med en gaffel och grädda botten i mitten av ugnen i ca 30 minuter, tills den fått en fin gyllenbrun färg.

    5. 5.

      Låt botten svalna ordentligt innan du fyller det med kola.

    6. 6.

      Lägg alla ingredienser till kola i en kastrull och låt koka upp under konstant omrörning på medelvärme i 20-30 minuter.

    7. 7.

      Gör kulprovet för att se till att kolan kokat tillräckligt. Det gör du genom att hälla lite kola i ett glas kallt vatten, då ska kolan gå att forma till en mjuk boll).

    8. 8.

      Häll kolan över botten och ställ i kylskåpet för att stelna.

    9. 9.

      Grovhacka mjölkchokladen och lägg den i en värmetålig skål.

    10. 10.

      Värm upp grädden i en kastrull bara precis tills den är påväg att börja koka.

    11. 11.

      Häll grädden över chokladen och rör om till en jämn smet.

    12. 12.

      Bre ut mjölkchokladganachen över kolan och dekorera med flingsalt.

    13. 13.

      Skär upp i bitar och servera direkt eller förvara i lufttät burk i kylskåpet.

Är innehållet i detta recept olämpligt?