Saffransstjärna med kanelfyllning

Saffransstjärna med kanelfyllning

Av: / Foto: Pontus Ferneman
16 bitar
Baka julens finaste stjärna – en saffransdoftande krans med kanelfyllning!
Annons

Ingredienser

    1. 0,5 g saffran (1 kuvert)
    2. 1 sockerbit
    3. 1 tsk konjakt
    4. 25 g jäst
    5. 2½ dl mjölk, ca 22°
    6. ½ tsk stött kardemumma
    7. 1 dl strösocker
    8. 6½–7½ dl vetemjöl
    9. 100 g smör, mjukt
    10. 1/4 tsk salt
  1. Fyllning

    1. 100 g smör, mjukt
    2. 3/4 dl strösocker
    3. 2 msk mald kanel
  2. Pensling & garnering

    1. 1 ägg
    2. 1/2 dl pärlsocker

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på ugn 175°.

    2. 2.

      Mortla saffranskornen med en sockerbit. Häll ev på lite konjak. Rör ut jästen med mjölken. Tillsätt saffranblandningen, kardemumma, socker och det mesta av mjölet.

    3. 3.

      Klicka i smöret och arbeta degen smidig och blank. Ta i saltet och arbeta degen ytterligare någon min. Låt jäsa under duk 1–1½ tim.

    4. 4.

      Fyllning: Blanda fyllningen. Dela degen i tre delar. Kavla ut till rundlar med diam ca 24 cm. Lägg en rundel på en plåt med bakplåtspapper. Bred på hälften av fyllningen. Täck med nästa rundel och bred på resten av fyllningen. Avsluta med den sista rundeln.

    5. 5.

      Tryck ner ett stjärnmått i metall (pepparkaksmått) i mitten av kakan. Måttet ska ligga kvar under gräddningen. Skär med vass degskrapa eller kniv kakan i 16 delar (som tårtbitar fast de ska sitta ihop i mitten). Snurra degbitarna två varv in mot varandra. Lägg ner och gör likadant med resten av degbitarna. Låt jäsa under duk ca 30 min.

    6. 6.

      Pensla med lätt uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda i nedre delen av ugnen 25–30 min.

Är innehållet i detta recept olämpligt?