Saffranssemla med hallongrädde

Saffranssemla med hallongrädde

Av: / Foto: Ulf Svensson
24 st
Semlor med saffran är jättegott! Prova den här smarriga varianten av semlor med smak av saffran och hallon.
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. 50 g jäst
    3. 150 g smör
    4. 5 dl mjölk
    5. 1 g saffran
    6. 1 1/2 dl strösocker
    7. 1/2 tsk salt
    8. 1 tsk vaniljsocker
    9. 1/2 tsk malen kardemumma
    10. 1,4 liter vetemjöl
    11. 1 ägg till pensling
  1. Fyllning

    1. 400 g mandelmassa
    2. 1 dl mjölk eller vatten
    3. 5 dl vispgrädde
    4. 100 g hallon, frysta tinade
  2. Garnering

    1. florsocker

Gör så här

    1. 1.

      Smula ner jästen i en bunke. Smält smöret, häll i mjölken och saffranet och värm till 37 grader. Häll degvätskan i bunken och tillsätt socker, salt, vaniljsocker och kardemumma. Arbeta in mjölet lite i taget till en smidig deg. Arbeta degen 5–10 minuter. Låt jäsa övertäckt ca 30 minuter.

    2. 2.

      Vänd upp degen på lätt mjölat bakbord och dela degen i två bitar. Baka ut till två längder och dela varje längd i tolv bitar. Forma bitarna till runda bullar och lägg på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa övertäckta 30 minuter.

    3. 3.

      Sätt ugnen på 200 grader. Pensla bullarna med uppvispat ägg och grädda var plåt för sig mitt i ugnen 10–12 minuter. Låt svalna övertäckta på galler. Riv mandelmassan och blanda ut med mjölk. Vispa upp grädden och vänd i hallonen. Skär av toppen på bullarna.

    4. 4.

      Lägg en klick mandelmassa på varje semla och en klick grädde, sätt på locken. Pudra semlorna med florsocker.

Är innehållet i detta recept olämpligt?