Saffransrutor med nötter och choklad

Saffransrutor med nötter och choklad

Av: / Foto: Annika Broman
45 min
30 stycken
Saffran, nötter, choklad och nougat – julens gottebord i en kaka, mums!
Fler recept på:
Jul, Advent
Annons

Ingredienser

    1. 125 g margarin eller smör
    2. 2 dl mjölk
    3. 1 pkt saffran
    4. 4 st ägg
    5. 3 1/2 dl strösocker
    6. 5 dl vetemjöl
    7. 1 msk bakpulver
    8. 100 g hasselnötter
    9. 150 g mörk choklad
  1. Nougattopping

    1. 250 g nougat
    2. hackade hasselnötter

Gör så här

    1. 1.

      Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölk och saffran och låt det svalna.

    2. 2.

      Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Blanda mjöl och bakpulver i en skål.

    3. 3.

      Hacka nötter och choklad grovt. Tillsätt saffransblandningen, mjölblandningen, nötter och choklad till äggsmeten. Blanda.

    4. 4.

      Bred ut smeten i en bakpappersklädd långpanna, 30x40 cm.

    5. 5.

      Grädda mitt i ugnen i 200°, 15–20 min. Prova med sticka! Låt svalna.

    6. 6.

      Smält nougaten över vattenbad och bred den ovanpå den kalla kakan. Strö över nöthacket och skär i rutor.

Tips från kocken

För en mildare saffranssmak – ta halva mängden saffran.
Fler recept på:
Jul, Advent
Är innehållet i detta recept olämpligt?