Saffransrulltårta

Saffransrulltårta

Av: / Foto: Anders Norrsell
40 min
10 bitar
Julig rulltårta där saffran ger smak åt själva rulltårtan. Krämen är smaksatt med choklad och apelsin.
Fler recept på:
Advent, Jul, Bakelser
Annons

Ingredienser

  1. Rulltårta

    1. 3 ägg
    2. 2 dl strösocker
    3. 1 kuvert saffran 1/2 g
    4. 2 msk vatten, kokande
    5. 2 dl vetemjöl
    6. 2 tsk bakpulver
  2. Fyllning

    1. 50 g mörk choklad
    2. 1 apelsin, rivet skal
    3. 250 g mascarpone
    4. 1/2 dl florsocker
  3. Garnering

    1. florsocker

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 250 grader.

    2. 2.

      Vispa samman ägg och socker vitt och luftigt.

    3. 3.

      Blanda ner saffran i det kokheta vattnet. Låt dra i ca 5 minuter. Häll saffransvattnet i äggsmeten.

    4. 4.

      Blanda samman vetemjöl och bakpulver. Sikta ner blandningen i smeten. Bred ut smeten på en bakplåtspappersklädd långpanna, lämna 2 cm runt om. Grädda i ugnens mitt i ca 5 minuter.

    5. 5.

      Under tiden, placera ett bakplåtspapper på köksbänken. Strö ut strösocker på pappret.

    6. 6.

      Ta ut kakan och stjälp upp på pappret. Dra loss gräddningspappret. Strö lite socker på kakan. Låt svalna.

    7. 7.

      Riv chokladen grovt och blanda med apelsinskal och mascarpone. Bred ut blandningen på kakan och rulla samman från långsidan. Förvara kakan svalt.

Tips från kocken

Mascarpone är en italiensk färskost gjord på komjölk. Den kan bytas ut mot t ex crème fraiche.
Fler recept på:
Advent, Jul, Bakelser
Är innehållet i detta recept olämpligt?