Saffranskrans med mandelmassa

Saffranskrans med mandelmassa

Av: / Foto: Pontus Ferneman
23 bullar
Låt var och en bryta en bulle av den vackra saffranskransen! Inuti bullarna väntar en ljuvlig fyllning av mandelmassa och apelsin.
Fler recept på:
Jul
Annons

Ingredienser

    1. 0,5 g saffran (1 kuvert)
    2. 1 sockerbit
    3. 1 tsk konjak (kan uteslutas)
    4. 25 g jäst
    5. 2½ dl mjölk, knappt 37°
    6. ¾ dl strösocker
    7. ½ tsk stött kardemumma
    8. 2 krm salt
    9. 1 ägg
    10. 7½–8 dl vetemjöl, special
    11. 125 g smör, mjukt
  1. Fyllning

    1. 75 g smör, mjukt
    2. 100 g mandelmassa, riven
    3. ½ msk strösocker
    4. rivet skal av 1 apelsin
    5. ½ msk pressad apelsinsaft
  2. Pensling & garnering

    1. 1 ägg
    2. 3 msk smör
    3. 1 dl strösocker

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 225°.

    2. 2.

      Mortla saffranskornen med en sockerbit. Häll ev på 1 tsk konjak. Smula ner jästen i en bunke. Rör ut den i mjölk och saffran.

    3. 3.

      Blanda i socker, kardemumma, salt, ägg och det mesta av mjölet. Klicka i smöret. Arbeta degen smidig och blank. Låt jäsa under bakduk ca 45 min.

    4. 4.

      Fyllning: Rör ihop ingredienserna.

    5. 5.

      Dela degen i 23 bitar. Tryck in en klick fyllning i varje. Nyp samman degen och rulla bitarna till bullar. Lägg bullarna som en ring med lite mellanrum mellan på plåt med bakplåtspapper. Placera en form med diam ca 8 cm (t ex en stor muffinsform) i mitten av ringen så att inte bullarna jäser ihop över hålet. Låt jäsa under bakduk 30–40 min.

    6. 6.

      Pensling & garnering: Pensla bullarna med lätt uppvispat ägg. Grädda i mitten till nedre delen av ugnen ca 10 min. Tag bort formen i mitten.

    7. 7.

      Smält smöret. Pensla bullarna med smöret och strö på socker.

Fler recept på:
Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?