Saffransdoftande vaniljrutor

Saffransdoftande vaniljrutor

Av: / Foto: Pontus Ferneman
35 st
Bjud på lättbakade långpannerutor med ljuvlig citron- och kokosglasyr. Passar lika bra till
 adventskaffet som på glöggfesten.
Fler recept på:
Jul
Annons

Ingredienser

    1. 0,5–1 g saffran (1–2 kuvert)
    2. ev 1 tsk konjakt
    3. 225 g smör, mjukt
    4. 4 dl strösocker
    5. 6 ägg
    6. 5 dl vetemjöl
    7. 2 tsk vaniljsocker
    8. 2 tsk bakpulver
    9. 1 dl kaffegrädde
  1. Glasyr

    1. 175 g smör, mjukt
    2. 200 g färskost, t ex philadelphia
    3. 2½ dl florsocker
    4. 2 tsk vaniljsocker
    5. 2 msk pressad citronsaft
  2. Garnering

    1. kokosflingor

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 175°.

    2. 2.

      Mortla saffranskornen med en sockerbit. Rör ev ut dem i lite konjak. Vispa smör och socker vitt och poröst. Tillsätt saffran och ev konjak. Tillsätt ett ägg åt gången under fortsatt vispning.

    3. 3.

      Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver. Sikta ner det i smeten växelvis med grädden.

    4. 4.

      Bred ut smeten i en långpanna, ca 25×40 cm, med bakplåtspapper. Grädda i nedre delen av ugnen ca 25 min. Låt svalna.

    5. 5.

      Glasyr: Vispa samman ingredienserna. Bred glasyren över kakan.

    6. 6.

      Garnering: Strö över kokosflingor. Låt stelna i kylen. Skär i rutor.

Fler recept på:
Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?