Saffranscheesecake med choklad och frukt

Saffranscheesecake med choklad och frukt

Av: / Foto: Anna Skoog
60 min
8 bitar
Saffran gör tårtan julig och färgglad, men den blir god även utan.
Fler recept på:
Jul, Bröllop
Annons

Ingredienser

    1. 200 g digestivekex
    2. 75 g smör, rumsvarmt Ⓛ
  1. Fyllning

    1. ¼ påse saffran (ca 0,12 g)
    2. 1 sockerbit
    3. 1 dl vispgrädde Ⓛ
    4. 400 g vit choklad, grovhackad
    5. 300 g färskost av philadelphiatyp Ⓛ
  2. Garnering

    1. 2–3 dl frukt och bär, skurna i bitar

Gör så här

    1. 1.

      Mixa kex och smör till en smulig massa i matberedare. Tryck ut blandningen i en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter, och platta till den i bottnen. Ställ kallt att stelna.

    2. 2.

      Stöt saffran och sockerbit till ett fint pulver i en mortel. Blanda med grädden och värm i en kastrull. Sila grädden och häll tillbaka i kastrullen. Koka upp. Ta av från värmen, lägg i chokladen och smält under omrörning. Låt svalna cirka 10 minuter.

    3. 3.

      Lägg färskosten i en bunke och rör den mjuk med elvisp. Blanda i gräddchokladen. Bred ut fyllningen i formen och täck med plastfilm och ställ i kylskåp att stelna cirka 8 timmar, gärna över natten.

    4. 4.

      Garnera med frukt och bär strax före servering

Fler recept på:
Jul, Bröllop
Är innehållet i detta recept olämpligt?