Saffransbutterkaka, bullar och lussekatter

Saffransbutterkaka, bullar och lussekatter

Av: / Foto: Ulrika Pousette
210 min
1 butterkaka
Av en enda deg blir det en härlig butterkaka, läckra bullar och traditionella lussekatter. Dubbla fyllningen om du inte vill göra lussekatter. 1 butterkaka, 10 bullar och 20 lussekatter.
Fler recept på:
Bullar, Jul, Advent
Annons

Ingredienser

    1. 2 kuvert safran, 1 g
    2. ½ tsk salt
    3. 1 msk okryddad sprit
    4. 50 g jäst för söta degar
    5. 6 dl lättmjölk Ⓛ
    6. 175 g rumsvarmt smör Ⓛ
    7. 2 dl vit sirap eller strösocker
    8. 2 tsk stött kardemumma
    9. 1 ägg
    10. ca 20 dl vetemjöl, 1,2 kg
  1. Vaniljkräm

    1. 1½ dl standardmjölk Ⓛ
    2. 1 påse marsan för kokning
    3. 2 msk strösocker
  2. Kanelsmör

    1. 50 g rumsvarmt smör Ⓛ
    2. ½ tsk kanel
    3. ½ tsk stött kardemumma
    4. 2 msk strösocker
  3. Till pensling

    1. russin
    2. 1 uppvispat ägg
    3. 1 dl mandelspån
  4. Glasyr

    1. 2 dl forsocker
    2. lite vatten

Gör så här

    1. 1.

      Stöt saffranet tillsammans med saltet. Häll på sprit och låt stå minst 30 minuter så att saffranssmaken dras ur ordentligt. Lägg russinen till lussekatterna i blöt.

    2. 2.

      Vispa samman allt till vaniljkrämen och koka upp. Kyl krämen under lock. Blanda kanelsmöret.

    3. 3.

      Smula jästen i en stor bunke. Värm mjölken till 37°. Tillsätt saffran, rumsvarmt smör i klickar, sirap, kardemumma och ägg.

    4. 4.

      Häll degvätskan över jästen och rör tills den löst sig.

    5. 5.

      Tillsätt det mesta av mjölet. Arbeta degen väl tills den blir smidig.

    6. 6.

      Strö över lite mjöl och låt jäsa under duk cirka 45 minuter.

    7. 7.

      Ta upp och arbeta samman degen. Kavla hälften av degen till en stor kaka, cirka 60x30 cm. Bred på kanelsmör och vaniljkräm. Rulla ihop från långsidan och skär rullen i 8–10 bitar som vardera är 3–4 cm långa.

    8. 8.

      Klä en form, ca 24 cm i diameter, med bakplåtspapper. Ställ bitarna i formen. Skär resten av rullen till 1–2 cm stora bitar och ställ i bullformar. Forma andra hälften av degen till lussekatter. Låt jäsa under duk cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 200°.

    9. 9.

      Pensla med ägg. Sätt russin i katterna och strö mandelspån på kakan och bullarna.

    10. 10.

      Grädda bullarna och lussekatterna mitt i ugnen cirka 10 minuter tills de fått fin färg, och saffranskakan längst ner i ugnen cirka 30 minuter. Täck med folie mot slutet om kakan verkar bli för mörk.

    11. 11.

      Rör ihop florsocker med lite vatten och ringla över butterkakan och bullarna när de kallnat. Ska du frysa dem är det bättre att vänta med glasyren till efter att de tinat.

Fler recept på:
Bullar, Jul, Advent
Är innehållet i detta recept olämpligt?