Saffransbutterkaka

Saffransbutterkaka

Av: / Foto: Pontus Ferneman
160 min
15 bitar
Bara att bryta en bit eller två...
Fler recept på:
Bullar, Jul, Advent
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 200°
    2. 1 kuvert saffran (1/2 g)
    3. 1 st sockerbit
    4. ½ pkt jäst
    5. 3 dl rumstemp mjölk
    6. 2 krm salt
    7. 1 dl strösocker
    8. 2 krm stött kardemumma
    9. 1 st ägg
    10. 9–10 dl vetemjöl
    11. 150 g mjukt smör
  1. Fyllning

    1. 175 g smör
    2. 250 g riven mandelmassa
    3. 1 dl russin
    4. 1 rivet äpple
  2. Pensling

    1. ägg
  3. Glasyr

    1. 1 dl florsocker
    2. 1 msk vatten

Gör så här

    1. 1.

      Mortla saffranen tillsammans med en sockerbit. Smula ner jästen i en bunke och lös den i mjölken. Tillsätt saffran, salt, socker, kardemumma, ägg och ca hälften av mjölet. Klicka i det mjuka smöret.

    2. 2.

      Tillsätt resten av mjölet, förutom lite som sparas till utbakningen. Arbeta degen smidig och låt jäsa under bakduk 1–1½ tim.

    3. 3.

      Fyllning: Kavla ut degen till en rektangel, ca 60x30 cm. Rör ihop smör och mandelmassa. Bred det på degen. Strö på russin och äpple. Rulla samman.

    4. 4.

      Skär rullen i 15 bitar och fördela dem med snittytan uppåt i en långpanna, ca 25x35 cm, med bakpapper. Låt jäsa under bakduk 30–40 min.

    5. 5.

      Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt svalna.

    6. 6.

      Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten. Garnera butterkakan med glasyr.

Fler recept på:
Bullar, Jul, Advent
Är innehållet i detta recept olämpligt?