Mortla saffranen tillsammans med en sockerbit. Smula ner jästen i en bunke och lös den i mjölken. Tillsätt saffran, salt, socker, kardemumma, ägg och ca hälften av mjölet. Klicka i det mjuka smöret.
Tillsätt resten av mjölet, förutom lite som sparas till utbakningen. Arbeta degen smidig och låt jäsa under bakduk 1–1½ tim.
Fyllning: Kavla ut degen till en rektangel, ca 60x30 cm. Rör ihop smör och mandelmassa. Bred det på degen. Strö på russin och äpple. Rulla samman.
Skär rullen i 15 bitar och fördela dem med snittytan uppåt i en långpanna, ca 25x35 cm, med bakpapper. Låt jäsa under bakduk 30–40 min.
Pensla med lätt uppvispat ägg. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. Låt svalna.
Glasyr: Rör ihop florsocker och vatten. Garnera butterkakan med glasyr.