Saffransbullar med twist

Saffransbullar med twist

Av: / Foto: Anette Nilsson
120 min
18 stycken
Prova våra extra lyxiga saffransbullar med fyllning av kakao, mandelmassa och vit choklad.
Fler recept på:
Bullar, Advent, Jul
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 225°
    2. 25 g jäst för söta degar
    3. 2.5 dl mjölk
    4. 1/2 st ägg
    5. 0.65 dl vit sirap
    6. 1 kuvert safran à 0,5 g
    7. 1/4 tsk salt
    8. 1/2 tsk nystött kardemumma
    9. 75 g rumsvarmt smör
    10. ca 7 dl vetemjöl
  1. Fyllning

    1. 100 g mandelmassa
    2. 50 g rumsvarmt smör
    3. 1 msk kakao
    4. 50 g vit choklad
  2. Pensling och garnering

    1. 1 st ägg
    2. 1 krm salt
    3. 1 msk vatten
    4. pärlsocker

Gör så här

    1. 1.

      Smula ner jästen i en degbunke. Värm mjölken fingervarm, häll den över jästen och rör tills jästen löst sig.

    2. 2.

      Tillsätt ägg och sirap.

    3. 3.

      Stöt saffranet i en mortel tillsammans med salt och häll sedan ner det i degvätskan. Tillsätt kardemumma.

    4. 4.

      Klicka ner smöret och tillsätt nästan allt vetemjöl, men spara lite till utbakning. Arbeta ihop till en blank och smidig deg. Täck degen med en bakduk och låt den jäsa 30 minuter.

    5. 5.

      Stjälp ut degen på mjölat bakbord och dela den i två jämnstora bitar. Spara eventuellt den ena biten till att göra de fyllda saffransbullarna, enligt receptet här intill.

    6. 6.

      Kavla ut degen till en 30x60 centimeter stor platta. Riv mandelmassan och blanda den med smöret och kakaon. Bred ut blandningen jämnt längs med ena deghalvan. Hacka den vita chokladen och strö hacket över mandelmassesmöret.

    7. 7.

      Vik över den "tomma" deghalvan så att fyllningen täcks. Sporra eller skär ut 18 remsor.

    8. 8.

      Tvinna varje degremsa och sno den till en ögla. Stick in den enda degändan i öglan uppifrån och den andra underifrån, så att de möts i mitten. Nyp till ordentligt så att de fastnar i varandra. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa till knappt dubbel storlek, cirka 30 minuter.

    9. 9.

      Sätt under tiden ugnen på 225°.

    10. 10.

      Vispa ihop ägg, salt och vatten till pensling. Pensla lussebullarna med blandningen. Strö över pärlsocker. Grädda dem sedan mitt i ugnen 8–10 minuter.

Fler recept på:
Bullar, Advent, Jul
Är innehållet i detta recept olämpligt?