Saffransbullar

Saffransbullar

Av:
30 st
Annons

Ingredienser

  1. Till degen

    1. 50 g färsk jäst för söta degar
    2. 150 g smör
    3. 3 påsar saffran
    4. 1,5 dl strösocker
    5. 5 dl mjölk
    6. 250 g kesella
    7. 0,5 tsk salt
    8. 1 ägg
    9. 17 dl vetemjöl (900-1020 g)
  2. Fyllning (går att göra med kardemumma eller krossad choklad i)

    1. 250 g smör
    2. 2 dl socker
    3. 6 tsk vaniljsocker
  3. Till pensling

    1. ägg
    2. pärlsocker
    3. mandelflarn

Gör så här

    1. 1.

      Smula ner jästen i en bunke. Smält 150 gram smör. Blanda ut saffranet i lite cognac eller annan sprit (ta lite mjölk om du inte har någon sprit). Rör ner saffranet i smöret. Tillsätt sedan mjölken till smöret och värm till fingervarmt (37 grader).

    2. 2.

      Rör ut jästen i lite av mjölkblandningen. Tillsätt sedan resten av mjölkblandningen, sockret, kvargen, salt och 1 ägg. Arbeta i nästan allt vetemjöl och knåda runt degen i 10 minuter om du gör det för hand, eller 5 minuter i maskin. Strö sedan lite mjöl över degen och låt den jäsa under en handduk i 30-45 min.

    3. 3.

      Rör under tiden ihop fyllningen: rumstempererat smör, socker och vaniljsocker.

    4. 4.

      Ta upp degen på en mjölad arbetsbänk och dela den i 2 delar. Kavla ut varje del till en rektangel a cirka 25x60cm. Bred på fyllningen.

    5. 5.

      Vik rektangeln dubbel på längden och tryck till den lite med handen. Skär 2-3cm breda remsor och dela sedan varje remsa så att det blir som två byxben.

    6. 6.

      Sno ihop varje remsa till en knut och lägg dem sedan på en plåt med bakplåtspapper. Låt jäsa igen i cirka 30 min.

    7. 7.

      Sätt ugnen på 250 grader. Pensla bullarna med ägg och strö över socker och mandel. Grädda bullarna i mitten av ugnen i 8-10 min. Låt dem sedan svalna under en handduk.

Är innehållet i detta recept olämpligt?