Ryggbiff med friterade potatissticks och fikonsallad

Ryggbiff med friterade potatissticks och fikonsallad

Av: / Foto: Lennart Weibull
90 min
4 portioner
En fin bit kött, god potatis och en härlig rödvinssås är alltid uppskattat till fest. Här är vår godaste variant – uppdaterad med potatissticks, fikon och granatäpple.
Fler recept på:
Sallad, Ugnsbaka , Potatis, Rödlök, Citron, Äpple, Morot
Annons

Ingredienser

    1. 800 g ryggbiff
    2. olja och smör (till stekning)
    3. salt och peppar
  1. Potatisstickor

    1. 600 g potatis
    2. 1 liter matolja (till fritering)
    3. salt
  2. Fikon- och granatäpplesallad

    1. 1 st liten rödlök (tunt skivad, gärna på mandolin)
    2. 1/2 dl citronsaft
    3. 1 tsk socker
    4. 1 msk olja
    5. 1 st granatäpple (endast kärnorna)
    6. 4 st fikon (i klyftor)
    7. 200 g blandad sallad
    8. 200 g getost i småbitar, gärna av den torrare sorten
    9. 1 kruka mynta
    10. 1 tsk salt
    11. peppar
  3. Rödvinssås

    1. 2 st finhackade schalottenlökar
    2. 2 st vitlöksklyftor
    3. 1 st liten hackad morot
    4. 1 st hackad palsternacka
    5. 4 kvistar backtimjan (alt vanlig timjan)
    6. 2 msk smör
    7. 1/2 flaska rödvin
    8. 3 dl kalv- eller köttbuljong
    9. steksky från köttet
    10. 1 msk fikonmarmelad
    11. salt och nymalen svartpeppar

Gör så här

    1. 1.

      Skala och dela potatisen i tunna skivor. Lägg sedan några skivor på varandra och skär till tunna sticks. Lägg i en stor skål med kallt vatten minst 1 timme för att få bort lite av stärkelsen. Slunga potatisen eller låt torka av på papper.

    2. 2.

      Lägg rödlöksskivorna i en skål med citronsaft, salt, socker och olja och rör runt. Låt vila i kylen cirka 30 minuter. Sila av all vätska och spara som dressing.

    3. 3.

      Sätt ugnen på 100°. Stek de rumstempererade köttbitarna en i taget på båda sidor på hög värme i lite olja och smör till fin stekyta. Salta och peppra och lägg i ugnssäker form. Sätt i termometer och låt eftersteka i ugnen tills innertemperaturen är 60–65° för en rosa kärna. Ta ut och låt vila innan servering.

    4. 4.

      Fritera potatisen i minst 1/2 liter matolja på 180° i omgångar till fin färg. Ta upp med hålslev och låt torka på hushållspapper. Salta.

    5. 5.

      Rödvinssås: Stek schalottenlökarna, vitlöksklyftorna, moroten, palsternackan och timjan i 1 msk smör tills de mjuknar. Häll på rödvin och låt småkoka tills vätskan reduceras till hälften. Häll på kalv- eller köttbuljong + stekskyn från köttet och reducera ytterligare några minuter. Sila av såsen och häll tillbaka den i kastrullen, tillsätt fikonmarmelad och låt småkoka 10 minuter till. När såsen känns lagom tjock, tillsätt 1 msk smör, smaka av med salt och nymalen svartpeppar. Håll varmt.

    6. 6.

      Arrangera ingredienserna till salladen på tallrikar, ringla över den sparade citronsaften från rödlöken. Lägg potatisstickor och ryggbiffen ovanpå och servera med rödvinssåsen.

Tips från kocken

För att få riktigt krispig potatis ska den helst vara helt torr när du friterar. Det allra bästa är att göra i ordning potatisen dagen innan och låta stickorna torka mellan lager av hushållspapper i en plastbox.
Är innehållet i detta recept olämpligt?