Rustik lammfärspaj

Rustik lammfärspaj

Av: / Foto: Ralph Månsson
75 min
5 stycken
Recept på rustik lammfärspaj. Sju kryddor är en klassisk kryddblandning från Mellanöstern. Innehåller muskotnöt, kryddnejlika, kryddpeppar, koriander, vejksel, ingefära och kanel.
Fler recept på:
Sallad, Paj, Lamm, Fetaost, Vitlök
Annons

Ingredienser

  1. uppvispat ägg till pensling
  2. 2 paket färdig pizzadeg à 400 g
 1. Fyllning 1

  1. 500 g lammfärs
  2. 3 msk olja till stekning
  3. salt och peppar
  4. 1 st gul lök
  5. 2 st vitlöksklyftor
  6. 1 msk tomatpuré
  7. 1 msk sju kryddor
 2. Fyllning 2

  1. 250 g fryst bladspenat
  2. 100 g keso
  3. 100 g fetaost
  4. några riv muskotnöt
 3. Servering

  1. matyoghurt eller vitlökssås
  2. valfri sallad

Gör så här

  1. 1.

   Sätt ugnen på 225°. Låt spenaten tina.

  2. 2.

   Hetta upp en stekpanna med olja. Fräs färsen under omrörning i 10 minuter. Salta och peppra. Finhacka lök och vitlök. Rör ner lökhacket i färsen och låt fräsa med i 5–6 minuter. Tillsätt resten av ingredienserna till fyllning 1 och låt fräsa vidare på låg värme under omrörning tills den känns klar. Fyllningen ska vara torr, så vätska ska inte tillsättas. Salta och peppra och smaka av. Skeda upp färsen i en rund skål, ca 15 cm i diam, lagom stor för att precis rymma färsen. Kyl.

  3. 3.

   Krama vattnet ur spenaten och lägg ner i en matberedare. Tillsätt resten av ingredienserna till fyllning 2 och mixa till en jämn smet. Smaka av med salt peppar och några riv muskotnöt.

  4. 4.

   Kavla ut första degen (botten) till en ca 30 cm stor pizza på en mjölad bänk. Kavla ut den andra (locket) till en något större rundel, öka diametern med några centimeter.

  5. 5.

   Lägg bottendegplattan på en bakpappersklädd plåt.

  6. 6.

   Stjälp upp färsen i en prydlig hög mittpå degplattan. Skeda spenatfyllningen som en ring runtom men se till att det blir några centimeters mellanrum både till färshögen och till degkanten.

  7. 7.

   Pensla de tomma degytorna (mellanrummet mellan fyllningarna samt ytan närmast kanten) med vispat ägg och lägg på locket. Släta till ytan med händerna så att deglocket följer konturerna av de båda fyllningarna. Tryck ihop degplattorna runt färsen och nyp ihop de yttre kanterna så att ingen av fyllningarna kommer ut. Pensla locket med vispat ägg.

  8. 8.

   Skär igenom den yttre delen (spenatfyllningen) med 5 cm mellanrum och vrid bitarna uppåt så att fyllningen syns, se bilden!

  9. 9.

   Baka pajen längst ner i ugnen i ca 20 minuter.

Tips från kocken

Till denna paj använder vi pizzadeg, degen ska inte vara spröd som ett traditionellt pajskal utan mer likna pirogdeg.
Fler recept på:
Sallad, Paj, Lamm, Fetaost, Vitlök
Är innehållet i detta recept olämpligt?