Rotmos

Kay

Rotmos

Av:
4 personer
Annons

Ingredienser

    1. 700 g kålrot
    2. 150 g morötter
    3. 500 g potatis
    4. 2 palsternackor
    5. 1 krm vitpeppar
    6. 2 krm salt

Gör så här

    1. 1.

      Skala och skär rotfrukter i grova bitar ca 2x2 cm stora. Lägg i en kastrull.

    2. 2.

      Häll på vatten eller kokspad från ex. fläsklägg eller oxbringa så att det nästan täcker rotfrukterna.

    3. 3.

      Koka upp och låt koka i tio minuter på låg värme under lock.

    4. 4.

      Skala och tärna potatis under tiden. Potatis har kortare koktid än rotfrukterna, därför är det bra att tillsätta potatisen några minuter efter rotfrukterna.

    5. 5.

      Tillsätt potatis samt lite mer vatten och koka upp. Låt rotfrukter och potatis koka i ytterligare ca 20 minuter eller tills potatisen är mjuk under lock.

    6. 6.

      Ett tips är att lägga på oxbringa, fläsklägg eller fläskkorv eller vad du ska ha rotmoset till ovanpå rotfrukter och potatis. Koka med köttet så blir det varmt och rotmoset får mer smak.

    7. 7.

      Häll av kokspadet och spara det.

    8. 8.

      Stompa, stöt eller mosa rotfrukterna till ett mos. En potatispress funkar också bra att pressa rotsakerna och sedan röra ihop till mos. Tillsätt kokspad mot slutet - ca en liter - och mosa med vätskan till den konsistens du vill ha det.

    9. 9.

      Rör ev. i smör om du vill ha det. Du kan bryna smöret innan också så får rotmoset ännu godare smak.

    10. 10.

      Krydda moset med salt och mald vitpeppar.

Är innehållet i detta recept olämpligt?