Rotfruktsgryta med vitt vin och kräftfyllda spättarulader

Rotfruktsgryta med vitt vin och kräftfyllda spättarulader

Av: / Foto: Peter Phillips
45 min
6 personer
En mustig och god gryta, enkel att tillaga och sköter sig ganska mycket själv. Praktiskt med hela middagen i en gryta.
Fler recept på:
Grytor, Potatis, Vitlök, Dill, Fisk
Annons

Ingredienser

    1. 12 st spättafiléer
    2. 1 burk kräftstjärtar i lag
    3. 3 dl vitt vin
    4. 3 dl vatten
    5. 1–2 st fiskbuljongtärningar
    6. 2 st morötter
    7. 2 st palsternackor
    8. 1 st liten fänkål
    9. 1 st gul lök
    10. 1 st vitlöksklyfta
    11. smör
    12. 5 dl grädde
    13. 50 g sockerärter
    14. 4–6 st kokta potatisar
    15. salt och peppar
    16. dill
  1. Apelsin-aioli:

    1. 1 st äggula
    2. 1 dl olivolja
    3. 1 st apelsin
    4. 1 tsk fransk senap
    5. 1 tsk honung
    6. salt

Gör så här

    1. 1.

      Lägg upp spättafiléerna på en skärbräda. Finhacka kräftstjärtarna och fördela hacket över filéerna. Rulla ihop och fäst eventuellt med hjälp av en tandpetare eller steksnöre.

    2. 2.

      Lägg ruladerna tätt ihop i en traktörpanna eller vid kastrull. Häll över vin, vatten och smula över buljongtärningar. Koka upp och låt sjuda i cirka 5 minuter.

    3. 3.

      Skär rotfrukter och lök i lagom stora bitar och finhacka vitlöken. Fräs hastigt med en klick smör i en gryta.

    4. 4.

      Plocka upp ruladerna med hjälp av en hål slev och häll vinspadet och grädden över rotfrukterna och koka upp. Låt puttra i 15–20 minuter beroende på hur stora rotfruktsbitarna är.

    5. 5.

      Gör under tiden aiolin: Lägg en äggula i en skål och vispa droppvis ner olivolja. Öka mängden olja efterhand och vispa till en tjock majonnäs.

    6. 6.

      Riv skalet och pressa ner saften från halva apelsinen, spara andra halvan till serveringen.

    7. 7.

      Smaksätt aiolin med senap, honung och lite salt. Lägg i sockerärterna och den nykokta potatisen i grytan och låt allt bli varmt. Salta och peppra, lägg över ruladerna.

    8. 8.

      Servera grytan varm i djupa tallrikar tillsammans med kokt potatis, en klick aioli, en dillvippa och en apelsinklyfta.

Fler recept på:
Grytor, Potatis, Vitlök, Dill, Fisk
Är innehållet i detta recept olämpligt?