Rotfruktsgratäng med smak av ädelost och skinka

Rotfruktsgratäng med smak av ädelost och skinka

Av: / Foto: Anders Norrsell
40 min
4 personer
En riktigt god och smakrik gratäng.
Fler recept på:
Jul, Potatis, Vitlök, Citron, Gratäng
Annons

Ingredienser

    1. 600 g fast potatis
    2. 300 g morötter
    3. 300 g palsternackor eller persiljerötter
    4. 2 vitlöksklyftor
    5. 1 purjolök
    6. 3 dl mjölk
    7. 3 dl vispgrädde
    8. 1 tsk salt
    9. 1 krm svartpeppar
    10. 1 citron, rivet skal
    11. 2 msk persilja, finhackad
    12. 140 g ädelost, riven
    13. 1 1/2 dl riven lagrad ost
    14. 150 g skinka, strimlad
  1. Garnering

    1. kryddgrönt, t ex slätbladig persilja
    2. Skivad rökt skinka

Gör så här

    1. 1.

      Sätt ugnen på 225 grader.

    2. 2.

      Skala och skiva rotfrukter och vitlök tunt.

    3. 3.

      Koka upp mjölk och grädde i en rymlig kastrull och salta och peppra. Tillsätt rotfrukter och vitlöksskivor. Låt sjuda på svag värme tills de blir mjuka. Rör då och då så att det inte fastnar i botten.

    4. 4.

      Strimla purjolöken och vänd ner med citronskal, persilja, ädelost, halva mängden riven ost samt skinka i rotfrukterna. Häll blandningen i en smord ugnsform och strö över resterande ost. Gratinera i ugnens mitt ca 20 minuter.

    5. 5.

      Garnera med kryddgrönt och lite skivad skinka längs gratängens mitt.

Tips från kocken

Genom att ta bort skinkan blir rotfruktsgratängen en vegetarisk rätt.
Fler recept på:
Jul, Potatis, Vitlök, Citron, Gratäng
Är innehållet i detta recept olämpligt?