Rotfruktsgratäng med skinka

Rotfruktsgratäng med skinka

Av: / Foto: Pontus Ferneman
61 min
4 portioner
Matig rotfruktsgratäng med rökt skinka.
Fler recept på:
Budgetmat
Annons

Ingredienser

    1. 500–600 g potatis
    2. 2 st morötter
    3. 3 st palsternackor
    4. 150 g rökt skinka i tjocka skivor
    5. salt, vitpeppar
    6. 1 tsk oregano
    7. 1 st fint riven vitlöksklyfta
    8. 75–100 g riven ost
    9. 2 dl mjölk
    10. ca 1 1/2 dl vispgrädde

Gör så här

    1. 1.

      Skala och skiva potatis och rotfrukter tunt. Lägg i kokande, lättsaltat vatten och sjud i ca 5 min. Häll av vattnet. Fördelen med att koka rotsakerna först är att allt kan förberedas i god tid och gräddningstiden förkortas.

    2. 2.

      Tärna skinkan. Varva rotfrukter, kryddor, vitlök och rökt skinka med riven ost i en smord ugnsfast form. Spara lite rökt skinka till toppen. Vispa samman mjölk och grädde och häll över. Strö över skinka i mitten på formen.

    3. 3.

      Grädda i nedre delen av ugnen i 225°, ca 35 min eller tills rotfrukterna mjuknat. Servera med en grönsallad.

Fler recept på:
Budgetmat
Är innehållet i detta recept olämpligt?