Rotfruktsgratäng med bacon

Rotfruktsgratäng med bacon

Av: / Foto: Erik Karlsson
45 min
4 port
Smarrig gratäng med rotfrukter och bacon.
Fler recept på:
Gratäng, Vitlök, Potatis
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 225
    2. 400 g potatis
    3. 3 st morötter
    4. 200 g palsternackor
    5. 1 pkt tärnat bacon, 140 g
    6. färsk oregano
    7. 1 st finhackad vitlöksklyfta
    8. 2 dl vispgrädde
    9. 2 st ägg
    10. 1 dl riven ost
    11. 3 msk ströbröd

Gör så här

    1. 1.

      Skala och skiva potatis, morötter och palsternackor tunt. Koka 5 min i lättsaltat vatten. Häll av.

    2. 2.

      Stek baconet knaprigt, låt rinna av på hushållspapper. Blanda rotfrukterna med hackad oregano (mängd efter smak), vitlök samt lite salt och peppar.

    3. 3.

      Fördela rotfruktsblandningen i 4 smorda portionsformar. Rör samman grädde, ägg, riven ost samt lite salt och peppar, fördela i formarna. Strö över bacon och ströbröd. Låt stå i ugnen tills rotfrukterna är mjuka, ca 25 min.

Tips från kocken

Små portionsgratänger är alltid trevligt. Du kan också göra gratängen i en stor form, öka gräddningstiden med 15–20 min i så fall.
Fler recept på:
Gratäng, Vitlök, Potatis
Är innehållet i detta recept olämpligt?