Rotfruktsgratäng med ansjovis

Rotfruktsgratäng med ansjovis

Av: / Foto: Anders Norrsell
45 min
6 portionsformar
Krämiga små rotfruktsgratänger som du naturligtvis också kan göra i en stor ugnsform.
Fler recept på:
Jul, Advent, Budgetmat, Potatis, Gratäng
Annons

Ingredienser

    1. Ugn 225°
    2. 300 g potatis
    3. 200 g palsternacka
    4. 200 g morötter
    5. 100 g rotselleri
    6. 21/2 dl vispgrädde
    7. 11/2 dl mjölk
    8. 1 burk ansjovis, 125 g
    9. 11/2 dl riven lagrad ost
    10. 2 msk hackad persilja
  1. Garnering

    1. persilja

Gör så här

    1. 1.

      Skala potatisen och rotfrukterna. Dela dem i ca 2 cm stora bitar. Koka upp grädde och mjölk i en rymlig kastrull. Lägg ner potatis och rotfrukter och låt allt koka samman i ca 15 min.

    2. 2.

      Ta upp ansjovisen, spara 1 msk ansjovisspad, och låt den rinna av.

    3. 3.

      Tillsätt ansjovis, spad, hälften av osten och hackad persilja i blandningen. Smaksätt med lite salt och peppar.

    4. 4.

      Häll över blandningen i en smord ugnsform eller i portionsformar. Strö över resterande mängd riven ost.

    5. 5.

      Grädda mitt i ugnen ca 18 min eller tills rotfrukterna är mjuka och gratängen/gratängerna har fått fin färg. Ta ut och strö över hackad persilja.

Fler recept på:
Jul, Advent, Budgetmat, Potatis, Gratäng
Är innehållet i detta recept olämpligt?