Rosmarin- och fänkålsråg

Rosmarin- och fänkålsråg

2880 min
3 Stycken
Smarrig matbröd smaksatt med rosmarin och fänkål.
Annons

Ingredienser

  1. Dag 1

    1. 3.5 dl Rågkross
    2. 1 dl linfrön
    3. 3.5 dl solrosfrön
    4. 3 msk fänkålsfrön
    5. 0.5 msk havssalt
    6. 7 dl vatten - 37 grader
    7. 0.5 dl Rågsurdeg
  2. Dag 2

    1. 50 g Jäst
    2. 3 dl vatten - 37 grader
    3. blandningen från dag 1
    4. 1.5 dl sirap
    5. 1.5 dl Pumpafrön
    6. 7 dl Grovt rågmjöl
    7. 6 dl vetemjöl special
    8. 1 dl färsk rosmarin

Gör så här

    1. 1.

      Dag 1: Stöt fänkålsfröna i en mortel. Blanda rågkross, linfrön, solrosfrön, fänkålsfrön och salt i en bunke. Tillsätt rågsurdegoch ljummet vatten och blanda noga. Täck med plastfolie och låt stå 1 dygn.

    2. 2.

      Dag 2: Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt blandningen från dag 1. Blanda samman och tillsätt sirap, pumpafrön, rågmjöl, vetemjöl special och rosmarin. Arbeta degen i maskin i 15 minuter; det blir en kladdig deg. Låt jäsa i 30 minuter.

    3. 3.

      Smörj 3 avlånga formar och mjöla dem med rågmjöl. Fördela degen i de tre formarna, strö över lite rågmjöl och låt jäsa i 45 minuter. Värm ugnen till 250°. Sätt in bröden i mitten av ugnen och sänk värmen till 200°.

    4. 4.

      Grädda i 50 minuter. Ta ut bröden ur formarna och lägg tillbaka dem i ugnen med undersidan uppåt i cirka 10 minuter. Ta ut bröden och åt dem vila inlindade i en linneduk till nästa dag.

Är innehållet i detta recept olämpligt?